Naslovnica Vijesti Danas nastavak suđenja Fadilu Novaliću i ostalima u aferi “Respiratori”

Danas nastavak suđenja Fadilu Novaliću i ostalima u aferi “Respiratori”

69

Premijer Federacije BiH jučer je imao naporan dan, jer je bila sjednica Vlade na kojoj je donesena odluka o nabavci vakcina, a potom i sjednica Parlamenta FBiH na kojoj se raspravljalo o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji.

Već danas Novalića čeka drugačiji raspored.

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje premijeru Novaliću i drugim optuženim u aferi “Respiratori”. Tužilaštvo Novalića i ostale tereti za kršenje zakona pri nabavci 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

Podsjetimo da je Sud BiH ove sedmice odbio zahtjev Tužilaštva da se Novaliću zabrani obavljenja dužnosti dok traje proces i posjećivanje Vlade FBiH.

Osim Novalića i Solaka optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, i Fikret Hodžić, vlasnik preduzeća “Srebrena malina” koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite uvezlo respiratore.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.