Naslovnica Vijesti Delegacija EU: Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju

Delegacija EU: Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju

Vlasti BiH bi trebale da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU, navodi se u izjavi

167
Komšić, Džaferović i Dodik primili ambasadore zemalja članica EU u BiH (Foto: Fena)

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini sastali su se danas sa članovima Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o naporima kojim bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu sa evropskim standardima.

– Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda – kaže se u pisanoj izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH nakon sastanka sa Predsjedništvom BiH.

EU i dalje ističe da su Bosni i Hercegovini potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Evropu.

– Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU. Uoči samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u maju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu Evropu – naglašava se u izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su danas u Sarajevu ambasadore zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švedske.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, i o aktivnostima na evropskom putu BiH. Još jednom su ponovili da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Zahvalili su za dosadašnju podršku i pomoć koju su države članica Evropske unije pružile Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te iskazali očekivanje da će ta podrška i pomoć biti nastavljena i ubuduće, u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU što bi doprinijelo mijenjanju političke dinamike i usmjeravanju na reformske procese.

Također, razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, ljudskih prava kao i o provedbi svih presuda evropskih i domaćih sudova koje se odnose na potrebne izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Posebno je bilo riječi i o potrebi održavanja izbora u Mostaru ove godine.

Sagovornici su se suglasili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast, te učiniti BiH atraktivnijom za strana ulaganja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Fena.