Naslovnica Istaknuti članci Dobra strana društvenih mreža: Majstori Sarajevo su profesionalci sa velikim srcem

Dobra strana društvenih mreža: Majstori Sarajevo su profesionalci sa velikim srcem

Brojni naši članovi javljaju se i zahvaljuju jer su mnoge poslove dobili upravo zahvaljujući našoj grupi. Reklame ne naplaćujemo niti ćemo to ikad raditi, ovo radimo za svoje kolege i sebe, kaže nam Tabak

635

Facebook grupa Majstori Sarajevo, koja trenutno ima više od 54.000 članova, osim što spaja majstore sa mušterijama, od gotovo samog svog osnivanja organizira i humanitarne akcije.

Grupu je osnovao Damir Turulja u saradnji sa Sinanom Tabakom i Velijom Hadžibulićem.

Čime se bave i sa kojim se problemima susreću razgovarali smo s jednim od administratora grupe i suosnivačem, Sinanom Tabakom.

U toku dvije akcije

„Cilj grupe koja je osnovana 2019. godine je, kako i stoji u njenom opisu, da olakš­­­a pronalazak majstora mušterijama kao i pronalazak posla majstorima. Već na samom početku naši članovi su prepoznali rad i kvalitet naših usluga, pozivali su svoje prijatelje i tako je grupa rasla i dostigla sadašnji broj pratilaca. Kada smo došli do brojke od 50.000 članova, naš kolega Enes Adilović iznenadio nas  je tortom. To su sitnice koje puno znače“, priča nam Tabak.

Damir Turulja i Sinan Tabak: Sve pokrenuli

Prvu humanitarnu akciju organizirali su spontano nakon što je jedan kolega javio da je porodici iz Vogošće izgorjela kuća. Sinan je obavijestio članove i odmah su se počeli javljati majstori, svako je želio pomoći u onoj oblasti u kojoj je stručnjak. Neki članovi su pomogli novčano pa je ubrzo kuća dobila novi krov i sve ostalo što je uništeno u požaru.

„Slijedeća akcija bila je adaptacija kuće porodici iz Tarčina koja ima četvero djece i veoma teško žive. Nakon toga smo imali još nekoliko takvih projekata. Trenutno su aktivne dvije akcije u Starom Gradu i na Alipašinom, također su u pitanju porodice lošeg materijalnog stanja. Vjerujem da ćemo i te akcije ubrzo uspješno završiti“, kaže Tabak.

Objašnjava da, nažalost, ne mogu pomoći svima onima kojima je to potrebno, ni “zatrpavati” grupu humanitarnim apelima jer to nije njena prvobitna namjena, ali da za humanost uvijek ima prostora i vremena. Uz to, sve se radi maksimalno transparentno.

Tabak kaže da su društvene mreže dostala olakšale pronalazak posla majstorima svih profila. Još jedna dobra strana Facebooka.

„Brojni naši članovi nam se javljaju i zahvaljuju jer su mnoge poslove dobili upravo zahvaljujući našoj grupi. Reklame ne naplaćujemo niti ćemo to ikad raditi. Ovo radimo za svoje kolege i sebe“, kategoričan je administrator.

Vođenje grupe sa ovolikim brojem članova uopće nije lako, jer sve treba biti filtrirano, uredno, odobreno. A sve da se zaštite i mušterije i majstori. 

Tabak dodaje kako pandemija koronavirusa nije utjecala na potražnju za majstorima i obimom posla.

Kvalitetni majstori

„Ova situacija više pogađa firme, ali obrtnici uglavnom imaju posla jer za profesionalcima koji znaju svoj posao uvijek vlada velika potražnja“, riječi su Tabaka sa kojim radi i supruga koja nije mogla naći posao u struci za koju je fakultetski obrazovana, ali i sin.

S obzirom na situaciju, pitanje je koliko će kvalitetnih majstora ostati u BiH.

„Mi Bosanci smo snalažljivi, nije nam ništa mrsko i ako želimo raditi možemo naučiti svaki posao. U firmi u kojoj sam ranije radio često su nam na praksu dolazili mladi ljudi, a mi stariji smo se trudili da ih naučimo zanat. Danas je većina njih negdje u inostranstvu, često se i jave da nam zahvale jer smo im dali hljeb u ruke“, priča nam Sinan Tabak koji sa Damirom Turuljom uspješno i putem društvenih mreža širi posao ali i pozitivnu priču.

Majstori na okupu: Radili su sve vrijeme pandemije