Naslovnica Vijesti Dokazano najnesposobniji: Vakcina nema prije aprila, ako i tad!

Dokazano najnesposobniji: Vakcina nema prije aprila, ako i tad!

Tegeltija tvrdi da je Bosna i Hercegovina platila 1.230.000 doza vakcina i da očekuje da oni koji su se obavezali treba da poštuju te ugovore

134

Dok se u zemljama regiona uveliko provodi imunizacija protiv koronavirusa,u Bosnu i Hercegovinu će vakcine doći tek krajem prvog ili početkom drugog kvartala ove godine, odnosno krajem marta ili početkom aprila. Ovo je nezvanično potvrđeno iz Federalnog kriznog štaba.

Na ovo je već ranije upozoravao i Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva, koji je nekoliko puta javno kazao da vakcine ne mogu doći prije kraja prvog kvartala ove godine.

S druge strane, dok građani čekaju na vakcine, virus se ponovo ubrzano širi i svakim danom je sve više zaraženih, kao i preminulih od posljedica COVID-19.

– Kanton Sarajevo, ustvari Sarajevo, postao je žarište korone i postoji strah da bi se virus mogao naglo širiti i u druge kantone. Zbog toga je potrebno što prije, već ove sedmice, donijeti nove restriktivnije mjere kada je u pitanju suzbijanje širenja virusa – kazali su iz Federalnog štaba.

Upozoravaju da ćemo, ako se ovako nastavi, doći u situaciju da će se sve zemlje otvoriti, a BiH zatvoriti.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas da država ispunjava uslove za prihvat vakcina protiv koronavirusa, da za to ima pisani dokaz, ali da dobavljač kupuje vrijeme da ih drugima proda po drugim cijenama.

Tegeltija je rekao da nije tačno da Bosna i Hercegovina ne ispunjava uslove za prihvat vakcina i da danas može primiti milion doza vakcina kompanija Pfizer/BioNTech, a za koje su najkomplikovaniji uslovi za prihvat.

“Moj stav je da Pfizer želi da kupi vrijeme, da te vakcine želi da proda drugima po sasvim drugim cijenama od onih koje smo mi platili”, dodao je Tegeltija.

Tegeltija tvrdi da je Bosna i Hercegovina platila 1.230.000 doza vakcina i da očekuje da oni koji su se obavezali treba da poštuju te ugovore.

“Treba da poštuju ugovore, a ne da kupuju vrijeme, postavljaju uslove koje nikada nisu postavljali i ne želimo da nam to rade. Njihova je obaveza da nam vakcine dostave na Aerodrom u Sarajevu, a sve ostalo su obaveze Bosne i Hercegovine i mi smo za sve to spremni”, istakao je.

On je rekao da je otežavajuća okolnost za Bosnu i Hercegovinu u cijelom tom procesu to što je ugovorom koji je potpisan u septembru prošle godine definisano da se za isporuke tih vakcina kao krajnji rok navodi kraj prvog kvartala ove godine.

“U trenutku kada smo potpisivali ugovore svi su govorili da će se vakcine pojaviti u prvom kvartalu. Nekim dobrim akcijama zdravstvenog sektora vakcine su se pojavile ranije i čini mi se da je ovdje na sceni pokušaj kupovine vremena”, dodao je Tegeltija.

Poručio je da je to neprihvatljivo i da nemaju pravo na ucjene.

“Mi smo uplatili 1.230.000 vakcina, a oni su obećali 27.000 vakcina i sada ponovo kupuju vrijeme. Krajnje je vrijeme da prestanemo biti fini prema njima i njihova je obaveza da nam isporuče ono što smo im davno platili i stvorili sve preduslove da prihvatimo te vakcine”, kazao je.

Ocijenio da nisu potrebne nikakve izmjene zakona da bi Bosna i Hercegovina nabavila vakcine, te ukazao na to da je Republika Srpska već uvezla prve količine vakcine i da očekuje sljedeće nabavke vakcine.

Tegeltija je napomenuo da nije sporno to što se Ministarstvo civilnih poslova u ime Bosne i Hercegovine pojavljuje u tim pregovorima, da je bilo i u pregovorima i sa Rusijom i sa Kinom, a da cijeli proces, odnosno tehničko plaćanje i vakcinisanje preuzimaju entiteti.

Podsjećamo, naš portal je jučer objavio da će Bosna i Hercegovina preko globalne inicijative COVAX dobiti 23.400 doza vakcina kompanija Pfizer/BioNTech ako ispuni potrebne uslove, ali da uslove nije ispunila.Konkretno se navodi da po Pfizerovim dubinskim analizama za svaku zemlju, Bosna i Hercegovina svoje obaveze nije završila. Ponajprije se to odnosi na zahtjeve ultra hladnog lanca za skladištenje vakcina, ali i obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.