Naslovnica Istaknuti članci Dr. Hočko tvrdi: Prostor na Otoci kupljen je domaćinskim poslovanjem

Dr. Hočko tvrdi: Prostor na Otoci kupljen je domaćinskim poslovanjem

Posebna dozvola za kupovinu, osim odluke Skupštine Kantonalnog sindikata ljekara i stomatologa nije im, kaže, ni trebala jer smatra da je Sindikat doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja u Sarajevu sastavni dio ovog prvog

1230

Tačno je da smo kupili prostor na Otoci u objektu Meandar za 195.000,43 KM, ali to nije  stan već prostorije u kojima će biti kancelarijski prostor Sindikata ljekara i stomatologa Kantona Sarajevo. Odluka o toj kupovini donesena na 3. redovnoj sjednici Skupštine Sindikata ljekara i stomatologa Kantona Sarajevo održanoj 27. 2 2020. kazao je za Bolju stranu dr. Izet Hočko, predsjednik ovog Sindikata komentirajući optužbe iz Sindikata doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja u Sarajevu da je stan kupljen bez njihove saglasnosti i znanja.

Odluka Skupštine Kantonalnog sindikataa o kupovini prostora na Otoci

– Mi smo domaćinskim poslovanjem kupili ovaj prostor. Zar nije bolje da imamo svoj prostor nego da sjedimo u kafani? Nakon osnivanja Kantonalnog sindikata trebali smo dobiti prostor u Domu zdravlja u Vrazovoj, a tamo smo i prijavljeni. No, to se nikad nije desilo. Sindikat Doma zdravlja je imao svoj prostor u Domu zdravlja Ilidža, ali im je prije neki dan oduzet, jer je potreban za čuvanje vakcina – kaže dr. Hočko.

Dodaje da im posebna dozvola za kupovinu, osim odluke Skupštine Kantonalnog sindikata nije ni trebala jer smatra da je Sindikat Doma zdravlja sastavni dio ovog prvog.

Rješenje o registraciji Sindikata doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja u Sarajevu

– Sindikat doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja u Sarajevu osnovan je 29. 1. 2014.  a ja sam jedan od incijatora njegovog osnivanja i bio sam i njegov predsjednik. Inače, prvi kantonalni sindikat doktora osnivan je u Unsko-sanskom kantonu, zatim u Zenici i Tuzli, a mi smo tada imali formiran samo Sindikat Doma zdravlja. Mene su kao predsjednika pozivali iz Federalnog sindikata kao gosta na sastanke Upravnog odbora jer im je bilo značajno Sarajevo. No, ja nisam mogao biti punopravni član njihovog UO zato što se nismo mogli registrovati kao kantonalni sindikat jer smo bili sindikat samo jedne ustanove. Zato smo i započeli aktivnosti formiranja kantonalnog sindikata – navodi dr. Hočko.

Dodaje da je Sindikat doktora medicine i stomatologije KS osnovan dvije godine nakon osnivanja Sindikata Doma zdravlja.

– U zapisniku sa osnivačke Skupštine Sindikata doktora medicine i stomatologije KS iz 2016., navodi se da mu je trenutno sjedište Dom zdravlja te da mu je Sindikat te ustanova zasada i jedina podružnica – kaže dr. Hočko.U zapisniku sa osnivačke Skupštine Kantonalnog sindikata navedeno da je trenutno sjedište Sindikata Dom zdravlja i da im je on za sada jedina podružnica

Na pitanje kako je moguće da oba sindikata još imaju svoj ID broj i žiroračun, što ako je jedan od njih samo podružnica, ne bi trebao biti slučaj, dr. Hočko odgovara.

– To je tačno jer je Sindkat Doma zdravlja prvi formiran, a da smo tad pokušali da to ugasimo desilo bi se ovo što se sad dešava, aludirajući na optužbe iz Sindikata Doma zdravlja.

Na pitanje kako je moguće da Sindikat Doma zdravlja u Sarajevu, sa oko 500 redovnih članova, podružnica Kantonalnom sindikatu koji prema tvrdnjama ovih prvih ima samo 250 članova, i da li to dovodi u pitanje reprezentativnost Sindikata koji predstavlja, dr. Hočko odgovara:

„Ne može vam neko davati neko informacije koje su netačne. Evo, prema našem spisku članarinu Kantonalnom sindikatu plaća 210 članova sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Zatim tu je  Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS sa 75, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ sa 178, JU Zavod za medicinu rada 28, Stomatološki fakultet u Sarajevu 61, Psihijatrijska bolnica KS 15, Zavod za transfuzijsku medicinu 12, Zavod za bolesti ovisnosti 13 i drugi.  Tu su i članovi JU Dom zdravlja KS, njih 502. Tačno je da neki članovi Sindikata Doma zdravlja ne žele da budu naša podružnica, ali u pitanju su samo 3-4 osobe. Trebao je taj Sindikat na osnovu zapisnika i odluke i odluke o osnivanju Kantonalnog sindikata da riješi taj problem“ – smatra dr. Hočko.

Dr. Hočko: Sve su to notorne laži

Na pitanje da li će i kako utjecati na buduće pregovore sa Vladom KS ako Sindikat Doma zdravlja odluči da ih ospori, Hočko kaže neka slobodno to urade.

– Onda će im koeficijent plaće pasti sa 5,4 na 4,2, a to niko od njih ne želi. Prije potpisivanja kolektivnog ugovora jedan doktor dnevno je odlazio iz KS u inozemstvo, odnosno 350 do 380 na godišnjem nivou. Povećanjem plaća smo uspjeli doprinijeti da ljekari ostaju u Kantonu. Otpremina je povećana na 5 ličnih dohodaka umjesto tri prosječne plaće. Moj kolega je zato dobio 13.000 KM, a tad bi dobio 2.500 maraka – kaže dr. Hočko.

Na pitanje, da li je istina da je zajedno sa kolegama iz federalnog sindikata 8. Februara ove godine “upao” na Skupštinu Sindikata Doma zdravlja u hotelu “Europa”, Hočko odgovara da je to notorna laž. Isto tvrdi i za informaciju da je predsjednica Skupštine Sindikata Doma zdravlja Neira Šeta izvrijeđana jer je ‘drugoj strani’ ponudila da naprave ugovor o saradnji, te je i smijenjena.

Dr. Hočko pokazuje dokumentaciju u novim prostorijama Kantonalnog sindikata u stanu na Otoci u objektu Meandar

– Sjedio sam s kolegama u restoranu kad su su na toj Skupštini izglasali smjenu predsjednika prim. dr. Zdravka Margete, a onda i predsjednice Skupštine Neire Šeta. Ja se Neiri nisam uopšte obratio, čak joj nisam bio ni blizu. Šeta je izjavila da mi možemo razgovarati kao dva neovisna sindikata i potpisati sporazum o saradnji. Kakva dva sindikata, to je rasturanje sindikata. Sindikat Doma zdravlja ili bilo koje ustanove ne može pregovarati sa Vladom KS, to može samo Kantonalni sindikat – kategoričan je dr. Hočko.