Naslovnica Istaknuti članci Drljević o nedostatku vakcina: Mislim da je to čak i kažnjivo djelo

Drljević o nedostatku vakcina: Mislim da je to čak i kažnjivo djelo

Ovo što se radi, to nema nigdje u Evropi i mislim da je ovo razotkrilo jedno lice. Pogotovo nevakcinisani zdravstveni radnici koji su na rubu izdržljivosti. Ovo je vrijeđanje inteligencije, naglašava dr. Drljević.

78

Nakon informacije o pojavi slučajeva britanskog soja virusa i u Bosni i Hercegovini, tražili smo informacije kakva je situacija na terenu, u zdravstvenim ustanovama. Kako nam je rekao infektolog i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo dr. Ednan Drljević, Krizni štab stručnjaka Kantona Sarajevo, kao savjetnici ministra zdravstva prikupljaju podatke o cirkulisanju novog britanskog soja koji je izolovan na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, kako bi zaključili da li je eventualno novi soj uzrok trenutne epidemiološke situacije.

„Primjećujemo zadnjih šest, sedam dana pritisak u našem Covid odjelu Opšte bolnice. Porast oboljelih je za 10 do 20 posto. Trenutno na Covid odjelu imamo preko 60 hospitaliziranih, ali je pritisak zaista na dnevnoj bazi sve veći i veći, tako da smo mi otvorili ponovo jedno staro Covid odjeljenje“, pojasnio je dr. Drljević.

Dr. Drljević smatra da su mjere koje su sada na snazi, ako se poštuju i što više primjenjuju, dovoljne za držanje epidemije pod kontrolom. Samo ukoliko ovaj novi soj bude predominantan, tek onda bi došlo do uvođenja nekih drugih mjera.

A nedostatak vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovini je najveći problem.

„Ovo što se radi prema nama, mislim da je to čak i kažnjivo djelo, nanošenje štete nekome ko nije ni kriv, ni dužan. Mislim na osobe starije od 65 godina, zdravstvene radnike, ali i na vas novinare, policiju, vojsku koji su do sada trebali da se vakcinišu. Ovo što se radi, to nema nigdje u Evropi i mislim da je ovo razotkrilo jedno lice. Pogotovo nevakcinisani zdravstveni radnici koji su na rubu izdržljivosti. Ovo je vrijeđanje inteligencije“, naglašava dr. Drljević.

Ali, i kad se pojavi vakcina, dodaje ovaj infektolog, ona će biti u malom broju. Kao posljedica mogu uslijediti i mjere ko će biti vakcinisan, a ko neće, što će stvoriti dodatno nezadovoljstvo i među zdravstvenim radnicima, ali i licima koja su starija od 65 godina.

„Još jedna nepovoljna okolnost je i sad ako dobijemo tu prvu dozu vakcine, dobijamo je u vrijeme kada imamo povećan broj oboljelih, a svako onaj ko primi prvu dozu, on bi morao da se čuva, da ne kažem da ide na bolovanje, ko radi u Covidu. Samo prije 20-ak dana imali smo puno povoljnije epidemiološko razdoblje, kad je bilo i logično da primimo tu vakcinu. Sve skupa djeluje dosta neozbiljno i sa strane, pogotovo, Federalnog ministarstva zdravstva“, zaključuje za N1 infektolog, dr. Ednan Drljević.