Naslovnica Svijet Društvene mreže postale rasadnik ekstremizma

Društvene mreže postale rasadnik ekstremizma

Društveni mediji pokazali su se korisnim alatom ekstremističkih grupa za slanje poruka mržnje i poticanja na nasilje

197
Komisija je kao primjer navela izbore u SAD-u, Keniji, Filipinima i Nigeriji

Društvene mreže postale su rasadnik ekstremizma koji se koristi za podrivanje demokratije, zaključila je u srijedu u Davosu stručna grupa, pozivajući na reforme kojima će se obnoviti povjerenje u vlast i otkloniti ekstremističke sadržaje. 

Komisija za izbore i demokratiju u digitalnom dobu Kofi Annan zaključila je u izvještaju da se dezinformacije koriste kao oružje za diskreditiranje demokratskih institucija kojima se sije društveno nepovjerenje i napadaju politički kandidati. 

U istraživačkom centru predstavljen je dugačak popis prijedloga kojim će se vlade i kompanije provjeriti na društvenim medijima i također će se zahtijevati da pojačaju svoju internu kontrolu.

“Društveni mediji pokazali su se korisnim alatom ekstremističkih grupa za slanje poruka mržnje i poticanja na nasilje”, dodala je Komisija koja je ujedno kao primjer navela izbore u SAD-u, Keniji, Filipinima i Nigeriji, prenosi Reuters.

Suočen s kritikom da se ne uspijeva boriti protiv ekstremizma, Facebook je prošle godine objavio korake u borbi protiv dezinformacija i suzbijanja birača uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru 2020. godine.

Također je na Instagramu uklonjena mrežu ruskihnaloga koji ciljaju američke birače.

“Posljednjih godina strane vlade koriste društvene medije i Internet kako bi se miješale u izbore širom svijeta”, navodi se u izvještaju Komisije Kofi Annan.