Naslovnica Vijesti EK će naredne sedmice predstaviti digitalne zelene certifikate

EK će naredne sedmice predstaviti digitalne zelene certifikate

87

Evropska komisija će naredne sedmice predstaviti “digitalne zelene certifikate”, koji će omogućiti da se smanje ili ukinu neke od postojećih restrikcija na putovanja unutar Evropske unije, najavila je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ylva Johansson.

Nakon videosastanka ministara unutrašnjih poslova EU-a, objasnila da će digitalni certifikati prikazivati tri vrste informacija koje bi trebale omogućiti slobodniji protok ljudi unutra Schengena, prenosi Tanjug.

“Ovim certifikatima moći ćete pokazati da imate ili negativan PCR test, ili imate li antitijela, ili da ste vakcinisani vakcinom koju je preporučila Evropska agencija za lijekove [EMA]”, kaže Johansson.

Evropska komesarka naglašava da će takvi certifikati biti “dobar i efikasan način” da putem mobilnog telefona pokažete da niste prenosilac ili da imate nizak rizik od prenošenja zaraze tokom putovanja.

Nakon što EK predstavi svoj prijedlog digitalnih certifikata, morat će ga odobriti i Vijeće EU-a i Evropski parlament kako bi stupio na snagu u EU.

U Briselu naglašavaju da će koordinirati interoperatibilnost ovih certifikata među EU 27, a da bi se s njihovom primjenom moglo krenuti prije ljetnih odmora.