Naslovnica Ekologija Ekološka inicijativa da se paste za zube prodaju bez kartonskih kutija

Ekološka inicijativa da se paste za zube prodaju bez kartonskih kutija

252
Wurman: Traži od velikih proizvođača zubnih pasti da uklone kutije

Jeste li ikad razmišljali zašto paste za zube dolaze u kartonskim kutijama? U najboljem slučaju na njoj su ispisane regulatorne informacije i sastojci, koje već postoji na samoj tubi, ali uglavnom služe za reklamu.

Zbog toga je poznati youtuber Alan Wurman, koji svoju stranicu „Alan's Theory“ vodi na više platformi, pokrenuo peticiju na Change.org u kojoj se traži od velikih proizvođača zubnih pasti poput „Colgatea“ i „Palmolivea“ da uklone kutije.

Alan, koji je porijeklom iz Čilea, ali trenutno živi u Los Angelesu, svojoj peticiji tvrdi da su kutije beskorisne, a jedini razlog zašto se u njih stavlja zubna pasta “jest da izgledaju bolje.”

U peticiji se navodi da dvije trećine svjetskog stanovništva svakodnevno koristi paste za zube, a pakiranje u kutiju je skupo, kako za potrošača, tako i za proizvođača.

Prema Alanu, u prosjeku, ako pojedinac koristi tri pakovanja paste za zube godišnje, u Sjedinjenim Državama se baci čak 900.000.000 praznih kutija.

Prema peticiji koju je objavio Alan, Island je zemlja u kojoj se pasta za zube prodaje bez kutija, za razliku od SAD-a gdje te marke prodaju milione paste za zube u kutijama.

Alan je u videozapisu s YouTubea rekao da su na Islandu ljudi odlučili napraviti promjene u načinu na koji postupaju s otpadom. Zbog toga su vlada i korporacije napravile promjene u proizvodnji kako se ne bi stvarao nepotrebni otpad, zbog čega je ovo drugo ekološki najprirodnija zemlja na svijetu.