Naslovnica Vijesti EKSKLUZIV! Sa Sarajlijama na vakcinaciji u Loznici: “Dobar dan, koju ćete vakcinu”

EKSKLUZIV! Sa Sarajlijama na vakcinaciji u Loznici: “Dobar dan, koju ćete vakcinu”

Trenutno se ne zna broj bh. državljana koji su u Srbiji primili vakcine samo zbog toga što im to nije obezbijedila nesposobna bh. vlast. Ono što se zna, a zvanično uopće ne tretira, jeste da se Bosanci i Hercegovci snalaze kako god znaju i umiju da bi se vakcinisali u Srbiji. Mali bus-prijevoznici svakodnevno voze ture, najčešće do Beograda i Loznice. Mnogi prijavljuju boravište kod prijatelja i rodbine kako bi što prije došli na red za vakcinaciju

1653

Opšta bolnica Loznica. U prijemnom punktu za vakcinaciju troje Sarajlija dočekuje formular za iskazivanje interesa za vakcinaciju. Sličan su ranije ispunili na stranici e-uprava Vlade Srbije, putem kojeg je i stranim  državljanima omogućena vakcinaciju protiv koronavirusa.

“Dobar dan”, ljubazno ih pozdravlja nasmijana medicinska sestra.

Došli su tačno na vrijeme za svoj termin, u 12 sati. Gužve nema. U čekaonici dvije gospođe, došle su primiti drugu dozu Sputnika. 

Sarajlije, koje su spas potražile kod istočnih susjeda kao i mnogi drugi Bosanci i Hercegovci, za desetak minuta dolaze na red. Imali su sreće, a malo i “veze”, pa će primiti Astra Zeneca vakcinu.

Opšta bolnica u Loznici (Foto: Bolja strana)

Pitamo ljubaznu sestru: “Jel’ ima neka druga”, a ona odgovara: “Imaju još kineska i ruska, koju ćete”.

Doktor je pitao: “Jeste li imali temperaturu prethodnih dana, jeste li osjećali malaksalost”. Na odgovor sestri je dodao: “Može”! Nestvarno! I desilo se u danu kada je u BiH zabilježeno 37 mrtvih od posljedica COVID-19.

Nestvarno čudesan osjećaj kad znate da je sada, kako se očekuje, teška klinička slika daleko od ovih sretnika.  

Poslije primanja vakcine kratko peckanje u ruci i to je to.

“Vidimo se za 12 sedmica. Nemojte se prehladiti prije revakcinacije”, uputila je medicinska sestra Sarajlije i uručila im potvrdu o vakcinaciji sa šifrom i čitljivim bar kodom koju će čuvati kao validaciju da su vakcinisani.

Na izlazu iz bolnice Sarajlije nailaze na kolonu bh. državljana, svi izlaze iz autobusa. I oni došli na vakcinaciju. Također, na graničnom prijelazu Karakaj zapazili su još jedan mali bus bh. tablica. I on se uputio prema Loznici… Sarajlije prepričavaju solidarnost ljekara sa ljekarima, kolega sa kolegama, suosjećajnost poslovnih partnera, poznanika, a sve s jednim ciljem – pomoći ljudima da prime vakcinu u vremenu kad zaraza plamti.

Kolona bh. državljana ispred bolnice u Loznici (Foto: Bolja strana)

Trenutno se ne zna broj bh. državljana koji su u Srbiji primili vakcine samo zbog toga što im to kod kuće nije obezbijedila nesposobna bh. vlast.

Ono što se zna, a zvanično uopće ne tretira, jeste da se Bosanci i Hercegovci snalaze kako god znaju i umiju da bi se vakcinisali u Srbiji. Mali bus-prijevoznici svakodnevno voze ture, najčešće do Beograda i Loznice. Mnogi prijavljuju boravište kod prijatelja i rodbine kako bi što prije došli na red za vakcinaciju.

Ne govore javno, ali se isto tako zna da je većina bh. političara i zvaničnika već vakcinisana. Neki već odavno u Srbiji, Hrvatskoj, u inostranstvu. Ali, te njihove sheme teško su dostupne narodu. Koliko ih nije briga šta će biti s narodom i koliko će smrti biti posljedicom njihove nesposobnost i indolentnosti, pokazuju već dovoljno dugo.

Sa graničnog prijelaza Karakaj (Foto: Bolja strana)

S druge strane, ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najčešće je spominjano u ovom dijelu regiona. I to u dobrom svjetlu. I to zbog toga što je dopustio Bosancima i Hercegovcima da se o trošku Srbije besplatno vakcinišu! A, sigurni smo, dopustit će im i revakcinaciju.

Sve na stranu, pravi potez koji će se zasigurno jednako negativno odraziti na općim izborima u BiH 2022. godine, kada će na papir ponovo biti stavljeno da naši političari – svi – nisu imali ni znanja ni kapaciteta niti sistemskog rješenja, ogledala države, da zaštite živote svojih građana – glasača.

Čekajući državu da se konačno pokrene, kao posljednja u Evropi, ono što svi Bosanci i Hercegovci sada mogu učiniti za sebe jeste da ispune online formular za iskazivanje interesa za vakcinaciju u Srbiji. Možda će, kao neki, imati sreće pa će biti pozvani za nekoliko dana. Potrebno je ostaviti samo broj pasoša i kontakt.

Sretno vam! Do vakcine!