Naslovnica Svijet EMA: AstraZeneca je sigurno cjepivo, nije povezano s ugrušcima

EMA: AstraZeneca je sigurno cjepivo, nije povezano s ugrušcima

74

Europska medicinska agencija (EMA) donijela je procjenu o sigurnosti upotrebe cjepiva AstraZenece protiv covida-19, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njegovo korištenje zbog straha od nuspojava.

Na press konferenciji izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke objavila je da su zaključili da je AstraZeneca sigurno cjepivo te da korist nadilazi rizike.

“Odbor je zaključio da je ovo sigurno cjepivo”, rekla je Cooke.

“Cjepivo nije povezano s rizikom od tromboembolijskih slučajeva ili pojave krvnih ugrušaka. Na temelju dostupnih dokaza i analiza ne možemo u potpunosti isključiti vezu između cjepiva i ovih incidenata”, dodala je.

Napomenula je da ovakve situacije nisu neobične i da su očekivane.

“Sve nuspojave se moraju pažljivo pratiti kako bi ih mogli nadzirati. Naš zaključak je da je ovo cjepivo sigurno i učinkovito u zaštiti građana od koronavirusa”, zaključila je Cooke.

”Kada cijepite milijune ljudi, nuspojave su neizbježne. Naša je zadaća detektirati takve incidente i istražiti jesu li povezani s cjepivom”, kazala je Cooke.

“Svjesni smo da su neke države obustavile cijepljenje i morali smo detaljno proučiti sve dokaze. Naši stručnjaci su sve ekstenzivno proučili”.

“Cjepivo nije povezano s povećanim rizikom od tromboembolije i krvnih ugrušaka”, istaknula je Cooke.

Podsjetimo, sigurnosni odbor EMA-e poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod primatelja cjepiva.

Nakon što su se pojavila izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi neke zemlje u Europskoj uniji zaustavile su korištenje cjepiva britansko-švedske tvrtke, što je dodatno odgodilo ionako tromu kampanju cijepljenja.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku Europske medicinske agencije.

EMA je priopćila kako razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon cijepljenja, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.