Naslovnica Svijet ERUPCIJA VULKANA U JAPANU: KAMENJE LETJELO 600 METARA OD KRATERA, STRAH OD...

ERUPCIJA VULKANA U JAPANU: KAMENJE LETJELO 600 METARA OD KRATERA, STRAH OD IZBACIVANJA VELIKIH STIJENA

Vulkan na jugozapadnom japanskom otoku Kučinoerabu je proradio rano jutros, saopćila je Meteorološka agencija Japana, ali nije bilo izvještaja o žrtvama.

195
Foto:Twitter

Piroklastični tokovi, odnosno brzi tokovi mješavine toplih plinova i stijena, koji su tamo primijećeni prvi put od 29. januara prošle godine, došli su i do 900 metara jugozapadno od kratera na planini Šintake, dok su se pepeo i dim dizali na nadmorskoj visini od oko 7.000 metara nakon erupcije.

Kamenje je letjelo oko 600 metara od kratera, a na snazi je i dalje upozorenje na nivou tri, na skali od pet, što znači zabranu penjanja na planinu, nakon što je u oktobru prošle godine zbog zemljotresa podignut sa dva.

Agencija je upozorila na mogućnost da vulkan izbaci još velikih stijena, kao i piroklastičnih tokova u radijusu od dva kilometra, dodajući da vulkanski pepeo i male stijene mogu putovati daleko niz vjetar.

Otok Kučinoerabu, oko 130 kilometara jugozapadno od grada Kagošime, obuhvata 36 kvadratnih kilometara i imao je 100 stanovnika u decembru prošle godine. 

U maju 2015. godine svi stanovnici tog otoka, njih 137, evakuirani su zbog eksplozivnih erupcija vulkana. Većina se vratila u junu 2016., kada je ukinuta naredba za evakuaciju za sva područja na otoku.

Izvor:Hayat.ba