Naslovnica Svijet Europa zabrinuta zbog novih varijanti covida-19

Europa zabrinuta zbog novih varijanti covida-19

Više od 86,5 milijuna doza anticovid cjepiva podijeljeno je u najmanje 73 države

58

Zabrinutost zbog širenja zaraznijih varijanta covida-19 zavladala je Europom u kojoj sve više država zatvara svoje granice.

Njemačka od subote zabranjuje ulazak na svoj teritorij kopnenim, morskim i zračnim prijevozom putnicima iz pet zemalja koje su snažno pogođene različitim varijantama covida-19.

Susjedna Francuska od nedjelje zatvara svoje granice za državljane iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Obeshrabriti putnike

Kanada će postrožiti ograničenja za ulazak na svoj teritorij mjerama kojima želi “obeshrabriti putovanja” kako bi suzbila širenje novih varijanata, rekao je premijer Justin Trudeau.

Meksiko je odmah pozvao Kanadu da odustane od te odluke.

U Sjedinjenim Državama već dva tjedna opada broj novih zaraženih i broj oboljelih od covida-19 na bolničkom liječenju iako je ukupan svakodnevni broj pozitivnih na virus i dalje veći nego ljetos.

U Europskoj uniji, regulatorno tijelo odobrilo je za uporabu cjepivo AstraZenece u petak, no predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ne odustaje od pritiska na tog proizvođača zbog njegovih kašnjenja u isporukama.

“Očekujem da tvrtka isporuči 400 milijuna doza kako je i dogovoreno”, istaknula je.

Europski korak unatrag

Generalni direktor laboratorija AstraZenece, Pascal Soriot, požurio se izjaviti da će “prva pošiljka od približno 3 milijuna doza biti isporučena idućih dana”.

Cjepivo koje je razvio laboratorij AstraZeneca u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford treće je koje je odobrio Bruxelles za imunizaciju na prostoru Europske unije nakon cjepiva Pfizer/BioNTech te tvrtke Moderna.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je AstraZenecino cjepivo za sve osobe starije od 18 godina, no nagađa se hoće li se cjepivo davati i ljudima iznad 65 godina pošto je njemačka agencija izrazila rezerve ističući da ta populacija nije u dovoljnoj mjeri bila obuhvaćena kliničkim ispitivanjima.

Spor s dobnom granicom samo pridonosi već postojećoj zbrci u Europi u vezi s cjepivom britanskog laboratorija kojemu Bruxelles zamjera da ne poštuje rokove na koje se obvezao predugovorom.

AstraZeneca je objavila da može Uniji isporučiti samo “četvrtinu” dogovorenih doza u prvom tromjesečju, a Bruxelles je skeptičan prema razlozima kojima laboratorij opravdava to smanjenje i sumnja da je za veće novce preusmjerio cjepivo negdje drugdje.

Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam kojim će kontrolirati izvoz cjepiva proizvedenog u Europskoj uniji izvan tog prostora kako bi spriječio odljev cjepiva namijenjenog Europljanima.

U tu je skupinu isprva uključio Sjevernu Irsku, ali je i odustao nakon oštrih kritika Velike Britanije da krši sporazum o brexitu pa je njegovo odustajanje pozdravila Sjeverna Irska.

Europska unija upozorava da će motriti kako bi spriječila da se tranzitom cjepiva “prema trećim zemljama zaobiđe sustav odobrenja” cjepiva.

Moralni neuspjeh

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovno je upozorio bogate da cjepivo treba podijeliti sa zemljama u razvoju.

“Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, će biti katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor”, rekao je.

Oko 63 posto doza cjepiva već ubrizganih stanovništvu bogatih zemalja (Europa, SAD i monarhije Perzijskog zaljeva) obuhvaća tek 16 posto svjetskog stanovništva.

Više od 86,5 milijuna doza anticovid cjepiva podijeljeno je u najmanje 73 države i teritorija navodi agencija AFP na temelju svojih podataka.