Naslovnica Istaknuti članci EU objavila: Kako će izgledati “covid pasoš”

EU objavila: Kako će izgledati “covid pasoš”

77

Europska komisija je u srijedu predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije. To će biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde.

Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Europskoj uniji.

Komisija poziva države članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.

Potpredsjednik Komisije: Potvrda treba biti spremna do ljeta

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas kazao je u intervjuu FAZ-u da potvrda treba biti spremna “do ljeta, a ljeto počinje 1. juna”.

Radi se o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU.

Komisija se odlučila za uredbu jer su je države članice dužne izravno primjenjivati, suprotno od preporuka koje ionako malo država poštuje.

Budući da nema dovoljno cjepiva, Komisija želi da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid19 ili nazočnost antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju.

“Digitalna potvrda” će sadržati podatke o vakcini koje je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinisanja. Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preboljela zarazu koronavirusom sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja. Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele COVID-19.Digitalna potvrda sadrži QR kod, koji će moći biti pokazan u digitalnom obliku, tj. na zaslonu mobitela, ili u papirnatom obliku, tj. isprintan. Taj QR kod sadrži i digitalni potpis koji služi kao zaštita od krivotvorenja. Svako zdravstveno tijelo koje će izdavati certifikat imat će svoj ključ za digitalni potpis.

Digitalni zeleni certifikat izdavat će se besplatno, a tekstualni dio bit će napisan na jeziku države u kojoj je izdan i na engleskom jeziku.

Još uvijek nije jasno precizirano kako će se ova odluka odraziti na građane koji ne dolaze iz zemalja članica EU.