Naslovnica Istaknuti članci Evropske firme pristale da proizvode rusku Sputnik V vakcinu

Evropske firme pristale da proizvode rusku Sputnik V vakcinu

103

Ruski suvereni investicioni fond postigao je sporazume o proizvodnji vakcina protiv koronavirusa Sputnik V sa kompanijama sa sjedištima u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji, izjavio je danas direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitryev, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa ciljem povećanja proizvodnje vakcina u Evropi, u toku su pregovori sa još proizvođača, rekao je Dmitryev novinarima u Moskvi.

“Od početka borbe protiv pandemije koronavirusa, RDIF je bio posvećen aktivnoj saradnji sa svim partnerima, uključujući i one iz Evrope, a ostaje i otvoren za dalje pregovore. Fond je već postigao ugovore sa kompanijama iz Italije, Španije, Francuske i Njemačke o proizvodnji Sputnik V vakcine. Trenutno su u toku i pregovori sa velikim brojem drugih proizvođača kako bi se povećala proizvodnja u Evropskoj uniji”, kazao je Dmitryev.

On je dodao da bi lokalna proizvodnja vakcine olakšala dostavu na tržište ukoliko ih Evropska agencija za lijekove odobri za široku upotrebu.

“RDIF i njegovi partneri su spremni da dopremaju i zemljama EU koje nezavisno registruju Sputnik V”, pojasnio je Dmitryev.

Rusija je prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa za javnu upotrebu, a prva je i započela masovnu vakcinaciju.

Sputnik V vakcina zahtijeva dve doze primljene u razmaku od dvije ili tri nedjelje, a riječ je o vakcini osjetljivoj na temperaturu i mora biti skladištena na jako niskim temperaturama.