Naslovnica Vijesti Fajon: U EU covid pasoš ne može vakcina koju EMA nije odobrila

Fajon: U EU covid pasoš ne može vakcina koju EMA nije odobrila

Tek nakon što EMA odobri vakcinu Sputnjik V, ona može da bude uključena u šemu EU covid pasoša, kaže Fajon

122

„Nijedna kineska kompanija još nije podnijela zahtjev za odobrenje… Ako bude odobrena, ruska vakcina može da bude uključena u verziju covid pasoša EU”, kaže, Fajon za Nova.rs.

Ona je tako odgovorila na pitanje portala kakav je njen stav o predlogu za uvođenje covid-pasoša za slobodno kretanje unutar EU, a koje će moći da dobiju samo oni koji su vakcinisani cjepivima koje je odobrila EMA.

Ukoliko bude usvojen ovakav predlog, veliki broj građana koji je vakcinisan kineskom i ruskom vakcinom neće moći da dobije takozvane “covid pasoše” EU.

“Očekuje se da će Komisija usvojiti svoj prijedlog o covid pasošima tek ove nedjelje. Kako još uvijek nije na stolu, ne mogu ga komentarisati. Međutim, čvrsto vjerujem da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se što prije vratimo u normalu. Verzija covid pasoša EU mogla bi biti samo jedno od rješenja za lakše putovanje i prelazak granice”, navodi Fajon za Nova.rs.

Ona kaže da je i dalje uvjerena da takva inicijativa mora ostati nediskriminišuća, kao i da se mora poštovati individualno pravo na zaštitu podataka i privatnost. Kako ističe, postoje standardi kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti koje treba poštovati i uzeti u obzir.

“Što se tiče priznatih vakcina, EU ima stroge zakonske regulative za odobrenje i sertifikaciju vakcina. Očigledno je da verzija EU covid pasoša ne može prepoznati vakcinu koju EMA još nije odobrila. Konkretno, kada su u pitanju kineske vakcine, nijedna kompanija iz Kine nije podnela zahtjev za odobrenje na tržištu. Stoga se takve vakcine ne mogu razmatrati u EU”, navodi Fajon.

Ona, međutim, podsjeća da EMA razmatra usklađenost ruske vakcine Sputnjik V sa uobičajenim EU standardima, kada je riječ o efikasnosti, bezbjednosti i kvalitetu, i navodi da se na to provjerava od 4. marta ove godine.

“Tek nakon što EMA odobri vakcinu Sputnjik V, ona može da bude uključena u šemu EU covid pasoša”, kaže Fajon.