Naslovnica Istaknuti članci Fazlić: Nema pozorišta bez kontakta glumca i publike

Fazlić: Nema pozorišta bez kontakta glumca i publike

Pozorište mladih Sarajevo u prošloj godini napunilo je 70 godina od osnivanja. Iako je riječ o značajnom jubileju za jednu pozorišnu kuću, zbog okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 nije obilježen na adekvatan način

119

Pozorište mladih Sarajevo u prošloj godini napunilo je 70 godina od osnivanja. Iako je riječ o značajnom jubileju za jednu pozorišnu kuću, zbog okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 nije obilježen na adekvatan način.

Vršilac dužnosti direktora Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić u razgovoru za Fenu kazao je da su ipak uspjeli uz veliki trud i napor uposlenika i saradnika da izdaju monografiju povodom 70 godina rada Pozorišta mladih Sarajevo.

Monografiju “70 godina Pozorišta mladih Sarajevo“ uredila je Dubravka Zrnčić-Kulenović, a obuhvata historijat Pozorišta mladih Sarajevo, pregled teatrografije i festivala te osvojenih nagrada u periodu od 1950. – 2020.U knjizi se nalaze i fotografije, skice kostima, scenografije, lutaka, koje svojom dokumentarnom vrijednošću ilustruju vrijeme nastanka i dočaravaju atmosferu teatarskog života.

U izradi Monografije učestvovovali su Dubravka Zrnčić-Kulenović, dizajnerica Naida Čelik, saradnici uime Pozorišta mladih Sarajevo: Ismir Fazlić, Mirjana Čistopoljski, Narda Nikšić, Mario Drmać, Segor Hadžagić, Adnan Rešić, Emina Tulić.Svoj doprinos Monografiji su dali i autori: Nermin Tulić, Ljubica Ostojić, Nihad Kreševljaković, Drago Buka, Safet Hadžimehanović, Kaća Dorić, Edi Majaron, Gradimir Gojer, Dragoslav Todorović-Šiljo, Nenad Veličković, Aleš Kurt i Admir Glamočak.

– U planu je bila i izložba pošto smo našli jedno malo blago u našim arhivama – skica, scenografskih, kostimografskih. Tako da smo imali zamisao da napravimo popratnu izložbu i jednu svečanu akademiju. Međutim zbog okolnosti bili smo primorani da to sve odgodimo za neka bolja vremena. Kad se steknu uslovi dužni smo to našim prijateljima pozorišta, našoj publici – kazao je Fazlić.