Naslovnica Istaknuti članci Financijska neovisnost preduvjet za normalan život žena žrtava nasilja

Financijska neovisnost preduvjet za normalan život žena žrtava nasilja

Statistike pokazuju kako je svaka peta žena u BiH iskusila neki oblik nasilja od svog partnera, a da ih samo 5,5 posto potraži pomoć nadležnih institucija

79

Memorandum o suradnji između Fondacije “Infohouse”, Udruženja “Budućnost” i Sigurne kuće “Marguerite” potpisan je u srijedu u Mostaru te je tom prigodom ženama žrtvama nasilja predstavljen projekt “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u obitelji”.

Direktorica Udruženja “Budućnost” iz Modriče Jelena Mišić kazala je kako cilj ovog projekta osnažiti bivše i sadašnje korisnice svih sigurnih kuća u BiH, točnije njih osam.

– Ono što je predviđeno projektom jeste da se prođu određene edukacije, da se žene osnaže i ojačaju, da im se da mogućnost učenja nekih vještina kako bi mogle što bolje izraditi svoju ideju i bussines plan kako bi kasnije mogle aplicirati na javni poziv za dodjelu grantova – kazala je Mišić.

Istaknula je kako je ovim projektom predviđena dodjela 15 grantova, a vrijednost svakog granta je 3.000 eura.

Mišić je pojasnila kako će u sklopu ovog projekta analizirati zakon o zaštiti od nasilja u obitelji u oba entiteta te da će se s drugim organizacijama zajednički djelovati po pitanju poboljšanja tih zakona.

Dodala je kako je financijska neovisnost žena iznimno bitna, jer je čest slučaj da žrtve zlostavljanja zbog nedostatka novca ne odlaze od zlostavljača.

– Naša organizacija vodi ‘sigurnu kuću’ od 2000. godine i prema našim pokazateljima i istraživanjima 90 posto žrtava nasilja vrati se nasilniku iz ekonomskih razloga i upravo ovakvi projekti su namijenjeni takvim ženama kako bi mogle osigurati prihode za normalan život – kazala je Mišić.

Na upit prate li nadležne institucije ovu problematiku, Mišić je odgovorila kako institucije imaju određeni broj programa, ali da to nije dovoljno.

Navela je podatak da je samo u “sigurnoj kući” u Modriči od njenog osnivanja zbrinuto gotovo 4.000 žrtva.

Dodatni problem predstavlja i pandemija koronavirusa, koja je dovela do porasta nasilja u obitelji.

– Osjetno je u porastu prijava nasilja i zbrinjavanja žrtava u sigurne kuće – istaknula je Mišić.

Direktorica Udruženja “Žena BiH” iz Mostara Dijana Tadić istaknula je kako je spomenuti projekt od iznimne važnosti, jer je ekonomska ovisnost jedan od najvećih problema i glavni razlog zašto žene ostaju u nasilnoj zajednici.

Kada su u pitanju podaci za Mostara, Tadić je navela da se broj prijava nasilja u obitelji udvostručio za vrijeme pandemije.

Također, znatno se povećao broj poziva mimo “sigurnih kuća”, preko društvenih mreža i viber broja.

– Često su žene tijekom pandemije pisale poruke jer nisu mogle govoriti (…) Bile su zatočene u svome domu koji je postao opasno okruženje za njih i djecu – upozorila je Tadić.

Statistike pokazuju kako je svaka peta žena u BiH iskusila neki oblik nasilja od svog partnera, a da ih samo 5,5 posto potraži pomoć nadležnih institucija.

Inače, projekt Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u obitelji provodi Fondacija “Infohouse” u partnerstvu sa Udruženjem “Budućnost”, a financijski ga podržava Europska unija.