Naslovnica Istaknuti članci Firma iz Visokog proizvodi tri vrste FFP maski

Firma iz Visokog proizvodi tri vrste FFP maski

Kapacitet mašina je maksimalno 5.000 komada maski dnevno

78
(Foto: Klix)

Firma KUNA d.o.o. Visoko, krajem 2019. godine krenula je u razvoj i proizvodnju jednokratnih respiratornih maski za nos i usta te tako postala prepoznata i respektabilna domaća firma koja se bavi proizvodnjom opreme za zaštitu na radu.Firma je osnovana 1987. godine kao samostalna zanatska radnja koja je proizvodila kožne jakne a od 2000. godine, firma prelazi u d.o.o. i proširuje svoje djelatnost i na proizvodnju opreme za zaštitu na radu. Razvojem djelatnosti stvarale su se nove ideje, a jedna od njih su i zaštitne maske koje su se u ovoj fabrici počele proizvoditi par mjeseci prije prvog slučaja koronavirusa u svijetu a zbog povećanog zagađenja zraka u BiH gradovima.

U razgovoru za Klix.ba zamjenik direktora Adnan Kunić je kazao da je koronavirus bio period izazova, ali da je ideja o poketanju proizvodnje maski, nastala prije pojave virusa, kao prirodan korak proširenja portfolija proizvoda.

“U novembru 2019. godine bila je nestašica opreme za zaštitu na radu i uslijed problema sa smogom u Sarajevu, krenuli smo u proizvodnju FFP1 i FFP2 zaštitnih maski za zaštitu od zagađenja i virusa kao i jednokratna odijela za doktore. Sve nas je to ponukalo da nekoliko dana ne spavamo, napravimo ideju, pronađemo materijale i uspostavimo proizvodnju na osnovu ranije kreiranih prototipova. Krenula je pandemija, imali smo po 500 poziva dnevno, sirovine za proizvodnju smo teško nabavljali zbog lockdowna. Proizvodili smo najjednostavniji oblik maske u našoj ponudi i nismo mogli proizvesti koliko se tražilo. Nakon lockdowna krenuli smo s novim investicijama i masovnom proizvodnjom”, kaže Kunić.

Dodaje kako su novac uložili u proizvodne pogone i mašine te krenuli s pravljenjem novih modela zaštitnih maski koje su početkom 2021. godine puštene u funkciju. Firma trenutno zapošljava 40 radnika u raznovrsnim procesima proizvodnje a instalirani kapacitet mašina je maksimalno 5.000 komada maski dnevno ako se radi u dvije smjene. Instalirani kapacitet za proizvodnju maski, dovoljan je za bh. tržište, te su spremni i za veću proizvodnju i nove investicije ukoliko se ukaže potreba.

“Uskladili smo sve s normom BAS EN 149+A1:2009 i imamo tehničke specifikacije zahtjevane po zadnjoj Evropskoj direktivi “Council Directive 89/686/EEC” po modulu A, za modul C i izvoz potrebna je eksterna laboratorija koju mi u BiH nemamo te smo se okrenuli prema EU laboratorijama za finaliziranje ovog procesa. Ova maska se pokazala kao jako kvalitetna, ljudi nas zovu, zahvaljuju se što je motiv za dalji rad”, dodaje naš sagovornik.

Ističe kako su proizveli tri vrste zaštitnih maski za zaštitu u industriji. Prvi nivo zaštite odnosi se na FFP1 maske koja zahtijeva filtriranje do 85 posto zraka, FFP2 predstavlja srednji nivo zaštite i koristi se na poslovima zavarivanja u industriji i medicini tokom proizvodnje lijekova te se koristi kao minimum zaštite od virusa i zagađenja. Posljednji nivo predstavljaju FFP3 maske i one predstavljaju najveći stepen zaštite i filtracije kroz filtere gdje se filtrira minimalno 98% zraka.

“Mi maske prodajemo i promovišemo pod našim vlastitim brendom ‘PREMI-RESP’ koji je već postao jako prepoznatljiv BH industriji a naročito kod doktora”, ističe Adnan.