Naslovnica Istaknuti članci Francuska ambasadorica Christine Toudic otvorila izložbu “Žene humanitarke”

Francuska ambasadorica Christine Toudic otvorila izložbu “Žene humanitarke”

Radi se o izložbi koja neće ostati samo u Sarajevu već će proputovati cijelu zemlju i to ustvari jeste cilj. Kultura je takva da ide preko zidova i da ide dalje

129

Izložba “Žene humanitarke” otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu u organizaciji Francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Prema riječima ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic izložbu je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, a cilj je da se istaknu žene koje su često u sjeni.

“To su žene koje učestvuju u humanitarnom radu i to se dovoljno ne cijeni. Večeras ćemo imati priliku da vidimo kako su to moćne žene koje pomažu drugima. Radi se o izložbi koja neće ostati samo u Sarajevu već će proputovati cijelu zemlju i to ustvari jeste cilj. Kultura je takva da ide preko zidova i da ide dalje. Danas je zaista simboličan dan i posebno mi je drago što ovu izložbu otvaramo na Dan žena“ kazala je ambasadorica Toudic.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je da ova institucija godinama radi na posebnom programu za feminističku javnost u Bosni i Hercegovini.

„Zahvaljujemo se Francuskom institutu u Bih u ovoj godini što današnji 8. mart obilježavamo jednom izložbom koja se obraća rastućoj feminističkoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Ova izložba, za razliku od našeg rada, koja se tiče lokalne historije žena, pokazuje stanje žena u pokretu, stanje ženskog rada. Historijski je vrlo važno da su se prve žene udruživale u organizaciji koje su se bavile humanitarnim radom.To je tada bilo vrijeme kada su se ženski prostori delegirali u neke sfere koji su smatrani manje bitnima. Današnje humanitarke direktno rizikuju sopstveni život i tijelo u borbi protiv društvene letargije. Na ovoj izložbi je je lijepo fotografski prikazano da se to dešava u širom svijetua“ kazala je Šehabović.

Izložba „Žene humanitarke“ otvorena je do 15. marta.