Naslovnica Ekologija Gradovi sa najčišćijim zrakom na svijetu

Gradovi sa najčišćijim zrakom na svijetu

191
Ima mjesta gdje je zrak toliko čist da se smatra pravim melemom za pluća

U nekim krajevima svijeta zrak je toliko čist da se smatra pravim melemom za pluća i cjelokupno zdravlje.

Ostrvo Havaji generalno, a naročito grad Honolulu, važi za jedno od područja sa najčistijim zrakom u SAD-u, ali i u cijelom svijetu. Stručnjaci vjeruju da su u pitanju vjetrovi koji tamo pušu i sve loše čestice nose prema moru. Da li je veoma čist zrak razlog zašto su Havaji na listi država sa najmanje srčanih udara godišnje?

Cirih je još jedan veoma čist grad, koji je uveo striktne tehnike upravljanja otpadom. Stanovnici se najčešće opredeljuju za vožnju bicikla, a što se tiče prijevoza za dalje, koriste vozove, autobuse i podzemnu željeznicu. Rijetki se odlučuju za vožnju automobila, što je doprinijelo da Cirih postane jedan od gradova sa najčistijim zrakom.

Adelaide je više puta proglašen za jedan od najčistijih na svijetu, ali i visoko rangiran na listi najboljih mjesta za život.

Kalgari je svoje mjesto na listi najčistijih gradova zaslužio vjerovatno svojim pristupom odlaganju i upravljanju otpadom. Njihova kampanja “Previše dobro da bi bilo otpad” značajno je smanjila količinu otpada koje završava na poljima. Sortiranje komposta i recikliranje različitih materijala drastično je smanjilo zagađenje u Kalgariju.

Helsinki je jedan od najčistijih prijestonica u svijetu. Jedan od glavnih razloga za to jeste što građani za prijevoz najčešće biraju bicikl. Vjerovali ili ne, Helsinki ima više od 3.800 kilometara biciklističkih staza.

Svjetski lider u konceptima “zelene energije”. Hamburg je lijep primjer kako ove strategije mogu da upale – cilj je da se emisija štetnih gasova do 2020. smanji za 40 odsto, a do 2050. godine za čak 80 procenata.