Naslovnica Ekologija Holanđani posadili 40.000 stabala na Madagaskaru

Holanđani posadili 40.000 stabala na Madagaskaru

193

Korisnici holandske digitalne banke „Bunq“ potrošili su na svojim zelenim karticama dovoljno novca za sadnju 40.000 stabala na Madagaskaru u posljednjih osam sedmica.

Bunq je u novembru lansirao svoju „Metal Green Card“, dizajniranu kako bi pomogao korisnicima da nadoknade svoj ugljenični otisak dok troše. Za svakih 100 dolara koje korisnik potroši, Bunq sadi stablo na njihova imena u saradnji s projektom pošumljavanja Eden.

Zelena karta ima godišnju naknadu za korištenje od 99 USD ali „Bunq“ želi da ponudi veću vrijednost za to uz produžene garancije i povećanu zaštitu plaćanja za sve obavljene kupovine.

Napori na pošumljavanju usmjereni su na afričku ostrvsku državu Madagaskar zahvaljujući domaćem drveću mangrove koje apsorbuje ugljenik dvostruko brže od tropskih šuma.

Napori na pošumljavanju također su usmjereni na pružanje radnih mjesta i sigurnost mještanima. Madagaskar je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu s preko 75posto stanovnika koji žive s manje od 1,90 dolara dnevno, a samo 13 posto ima pristup električnoj energiji, prema Svjetskoj banci.