Naslovnica Istaknuti članci Hrvatska policija dala upute kako izbjeći zaboravljanje djeteta u vrelom automobilu

Hrvatska policija dala upute kako izbjeći zaboravljanje djeteta u vrelom automobilu

Posljednji slučaj djeteta ostavljenog u vrelom automobilu zabilježen je u Gospiću, no srećom dijete je brzom reakcijom građana spašeno

85

Policija u Gospiću (Hrvatska) u nedjelju je dobila dojavu od građana da je na parkiralištu trgovačkog centra automobilu njemačkih nacionalnih oznaka zaključano dijete koje je pokazivalo znakove klonulosti uslijed visokih temperatura.

Građani su iz vozila izvadili dijete do dolaska policije. Na mjesto događaja pozvana je Hitna medicinska pomoć koja je nakon pružanja prve pomoći, zbog razvijenih simptoma toplinske iscrpljenosti prevezla dijete u gospićku bolnicu radi pružanja daljnje pomoći.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjom Njemicom, majkom djeteta.

“Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina”, ističu u saopćenju iz Policijske uprave ličko-senjske.

Poručuju da je iznimno važno osvijestiti automatske radnje koje smo spremni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu.

“Uvježbavanjem ‘prisutnosti’ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo”, navode u saopćenju.

“Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.) Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo”, navode u priopćenju iz policije.