Naslovnica Svijet Hrvatska: Uzrok korupcije leži u institucijama, političkim strankama i građanskom neznanju

Hrvatska: Uzrok korupcije leži u institucijama, političkim strankama i građanskom neznanju

Političke stanke imaju način kako na jednostavan način zarobiti instituciju, i to tako da na čelo stave svoj lojalni kadar i tako zauzetu instituciju koriste za stranačke koristi ili za sprečavanje da se stvari rješavaju kroz tu instituciju

92

Na prezentaciji istraživanja o korupciji poručeno je kako uzrok korupcije u Hrvatskoj, koja po percepciji spada među četiri najkorumpiranije države članice Europske unije, leži u korumpiranim institucijama i političkim strankama, a za manji dio ovog stanja krivi su građani koje je potrebno obrazovati kako bi napustili podanički odnos, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijećnik Gonga Dario Čepo s Katedre za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta predstavio je publikaciju pod nazivom „Institucionalni izvori ukorijenjenosti korupcije u Hrvatskoj: uvid stručnjaka”, analizu slabosti institucionalne strukture političkog i pravnog sustava u Hrvatskoj koji omogućuju širenje i nekažnjeno manifestiranje koruptivnih praksi u gotovo svim sektorima društveno-političkog djelovanja. Predstavljene su preporuke koje mogu pomoći u izgradnji suvremenog aparata usmjerenog na borbu protiv korupcije.

U top 4 u EU

Podaci Eurobarometra pokazuju da 97 posto ispitanika smatra da je korupcija široko rasprostranjena, a rezultati Transparency Internationala pokazuju da je Hrvatska smještena među četiri najgore zemlje Europske unije po pitanju percepcije korupcije. Percepcija korupcije u hrvatskom društvu je velika, kao i nepovjerenje u institucije koje se trebaju boriti protiv korupcije. Istraživači smatraju da je problem u institucijama, a ne u pojedincu, tako da su jačanje institucija i stvaranje građanske svijesti ključ borbe protiv korupcije i stvaranja snažne demokracije.

Dario Čepo, član vijeća Gonga i docent na Pravnom fakultetu u Zagrebu, naveo je kako se ovo istraživanje bavilo izvorima korupcije i izvorima percepcije korupcije u Hrvatskoj.

Najveći dio istraživanja bazirao se na korumpiranim pojedincima u sustavu, a drugi dio bio je povezan s političkom kulturom, odnosno hrvatskim društvom kao korumpiranim, prijemčivim na koruptivne prakse.

„Istraživanjem smo pokazali da institucije potiču pojedince na korupciju i koruptivne prakse. Riječ je o institucijama poput Državnog odvjetništva, Državnog sudbenog vijeća i različitih političkih stranaka koje su konstruirane i upravljane tako da jednostavno ne možete biti nekorumpirani ako želite biti njihov dio”, kazao je Čepo.

To je prezentirano putem deset intervjua obavljenih sa stručnjacima iz sustava, koji se bave ili su se ranije bavili problemom korupcije pravosudnog, političkog sustava ili medijima.

„Neuralgične točke koje smo prepoznali u razgovorima s njima su političke stranke koje na lokalnoj i nacionalnoj razini potiču zauzimanje tih institucija i koje ih slabe, a potom i pravosudni aparat, prije svega Državno sudbeno vijeće koje ne kažnjava slabosti unutar sustava koje potiču sustav da i dalje djeluje koruptivno. Svijetla točka su mediji koji pokušavaju prokazati koruptivne slučajeve i koji drže vatru pod nogama institucijama, da situacija ne izmakne potpuno kontroli”, smatra Čepo.

Političke stranke

Ocjenjuje da rješenje leži u jačanju građanske svijesti i znanja hrvatskih građana, što podrazumijeva uvođenje građanskog odgoja u škole, predmeta koji bi naučio građane da prestanu biti podanici i postanu subjekti ovog sustava. Velik dio rješenja, smatra, leži u novom zakonu o političkim strankama koji bi kažnjavao poduzimanje koruptivnih aktivnosti političkih stranaka. Značajan dio političkih napora potrebno je staviti na reformu pravosudnog sustava, ponajviše Državnog sudbenog vijeća koje koči kažnjavanje onih aktera unutar sustava, sudaca i državnih odvjetnika koji ne kažnjavaju ili promiču koruptivno ponašanje, poručuje Čepo.

„Političke stanke imaju način kako na jednostavan način zarobiti instituciju, i to tako da na čelo stave svoj lojalni kadar i tako zauzetu instituciju koriste za stranačke koristi ili za sprečavanje da se stvari rješavaju kroz tu instituciju. Bitno je postaviti političku poziciju da ni Predsjednik ni Vlada ni Sabor ne mogu prevladati u postavljanju osoba na ključna mjesta u pravosudnim institucijama”, kaže Čepo.

„Velik broj ljudi tvrdi da je uzrok u koruptivnosti Hrvata kao nacije, u čemu pronalaze razlog za postojanje institucionalne korupcije. Meni se to čini kao posljedica ovakvoga stanja. Da Norvežanin ili Njemica dođu živjeti u Hrvatsku, prije ili kasnije bi morali koruptivno djelovati jer ne bi mogli djelovati unutar sustava. Ako razriješimo prave uzroke, onda se ni Hrvati više neće baviti koruptivnim praksama”, izjavio je.

Nitko se ne bavi koruptivnim praksama jer to želi, nego jer to mora, zaključuje Čepo.