Naslovnica Lifestyle Imala je 139 kg, pa je počela jesti intuitivno i izgubila 79...

Imala je 139 kg, pa je počela jesti intuitivno i izgubila 79 kg

191
Naučila se nositi sa emocijama

Američka spisateljica i novinarka Shelli Johnson kaže kako se čitavog života odbijala suočiti s emocijama, pa je zato jela. Već s pet godina imala je ozbiljan višak kilograma

 Željela je smršavjeti, pa je restriktivnim prehranama i lošim dijetama do 13. godine razvila bulimiju, piše Msn.

– Željela sam jesti kako bih emocionalno otupjela, no znala sam da neću skinuti kilograme ako u sebe trpam hranu. A to sam činila godinama, sve do 30-e i zbilja sam se sramila toga – ispričala je Shelli (48).

Skrivala se od drugih dok je jela. U školi su je nasilnici ismijavali, pa je ručala u zahodu. Noću se kod kuće skrivala u ormaru i grickala hranu. Nastavila je jesti, pa biti na dijeti.

– To je oduvijek bio jo-jo efekt. Iskušavala sam svaku suludu dijetu, pa sam tako u jednoj fazi jela samo rižine krekere i salatu. Izluđivalo me ono: Ne smiješ jesti ovo, ne smiješ jesti ono. Gubila bih po 30 kilograma, pa dobila 38 kila. Onda bih izgubila 38, pa dobila 40. Bilo je to suludo – prisjetila se.

Kaže kako je najteža bila u trudnoći kad je dosegnula 139 kilograma. Nakon poroda 2001. godine nastavila je s dijetama i prejedanjem sljedećih devet godina, do druge trudnoće.

– Sjećam se kako sam tada konačno u svoj dnevnik napisala: Ako nije zbog hrane, zbog čega je? Nemoguće da je zbog onoga što jedem jer sam iskušala sve postojeće dijete. A onda sam shvatila da zaista problem nije u hrani, nego u načinu kako razmišljate o hrani – kazala je.

Tada je počela jesti intuitivno. To znači da je jela kad je bila gladna i prestala jesti kad je bila sita.

– Nema pravila. Nema hrane koju ne smijem jesti. Ako želim krafnu, pojedem je. No obično sam zadovoljna već nakon zalogaja ili dva. To je tako oslobađajuće – kazala je dodajući kako joj je trebalo vremena da mozak prisili razmišljati na ovakav način. Trebalo joj je dosta vremena da navike hranjenja povezuje sa životnim događajima i prekretnicama.

– U mojem životu bili su ljudi koje ondje nisam željela. Zato sam se osjećala sputano, zarobljeno i kao da nemam izbora. Pa umjesto da se bavim time i donošenjem odluka, ja sam radije jela – tvrdi ona.