Naslovnica Vijesti Inspekcijske kontrole usklađene sa lockdownom u Kantonu Sarajevo

Inspekcijske kontrole usklađene sa lockdownom u Kantonu Sarajevo

94

Pojačani inspekcijski nadzori inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS nastavljeni su i danas na području svih devet općina, s tim da će večaras od 20 sati do ponedjeljka u 7 sati kontrole biti usklađene sa mjerama definisanim Zaključkom Vlade KS od 8. marta ove godine.

Prema tim mjerama kantonalni inspektori zaduženi za provođenje mjera vezanih za zabranu rada svim poslovnim subjektima na području KS.

Osim subjekata kojima je zabranjen rad u navedenom periodu, inspekcijskim kontrolama bit će obuhvaćeni i subjekti nadzora koji su izuzeti iz lockdowna, odnosno onima kojima je dozvoljen rad, a kod kojih će se provjeravati primjena posebnih i općih higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja infekcije, saopćeno je iz KUIP-a KS.

“Iako je radi zaraze koronavirusom ili izolacije 28 kantonalnih inspektora u ovom momentu spriječeno za rad, što predstavlja dodatno opterećenje za Upravu s obzirom na, od ranije poznat problem deficitarnosti kadra, rad svih raspoloživih inspektora biće organizovan u tri smjene i raspoređen u svim općinama Kantona Sarajevo”, saopćeno je.

Postupajući po naredbama kriznih štabova i zaključaka Vlade KS kantonalni sanitarni inspektori su od početka 2021. godine na području KS izvršili ukupno 1.819 inspekcijskih nadzora, donijeli 532 rješenja sa korektivnim mjerama, te izdali 253 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 354.590 KM.

Uz napomenu da će policijski službenici Uprave policije KS pratiti i pružati podršku u radu inspektorima, s ciljem zaštite javnog interesa, iz KUIP-a KS pozivaju subjekte nadzora na saradnju, razumijevanje i poštivanje propisanih mjera, u ovom teškom epidemiološkom trenutku u glavnom gradu BiH, navodi se u saopćenju.