Naslovnica Lifestyle INTERVJU DECENIJE: Harry i Meghan prolazili su pakao, ona se htjela ubiti,...

INTERVJU DECENIJE: Harry i Meghan prolazili su pakao, ona se htjela ubiti, a Palača se oglušila

147

Američki CBS emitirao je najiščekivaniji intervju godine s vojvotkinjom od Sussexa Meghan Markle i njenim suprugom princom Harryjem. U intimnom dvosatnom razgovoru s poznatom voditeljicom Oprah Winfrey razgovarali su o brojnim temama.

Ovaj par je prije svega govorio o razlozima napuštanja kraljevske porodice, svom životu u SAD-u i o Meghaninoj prvoj trudnoći koju su objavili na Valentinovo.

Prije početka intervjua, Oprah je napomenula da gosti ne znaju unaprijed pitanja, da ne postoje zabranjene teme te se prvom dijelu razgovora posvetila samo Meghan.

Intervju je započet pričom o kraljevskom vjenčanju gdje je Meghan upitana šta je očekivala ulaskom u kraljevsku porodicu.

“Tri dana prije našeg vjenčanja mi smo se zapravo vjenčali. To niko ne zna, ali nazvali smo nadbiskupa i zamolili za intimnu ceremoniju. Spektakl je bio za cijeli svijet, a to je bilo samo za nas bez ijednog člana naših porodica. Kada je riječ o Harryjevoj porodici nisam istraživala o njima posebno nakon što smo se počeli zabavljati. Jedno je imati takvu pretpostavku o tome šta je monarhija, a sasvim drugo kada ti se to dogodi iz prve ruke”, kazala je Meghan.

Razgovarali su i o tome kako je upoznala kraljicu Elizabetu II, gdje je Meghan istakla da se to desilo sasvim spontano.

“Bila sam sa Harryjem na ručku, a ona je upravo bila završila jednu od svojih ceremonija. Harry me upitao da li želim upoznati njegovu baku, na šta sam naravno potvrdno odgovorila, a on je dodao ‘znaš li kako se pokloniti?’ Mislila sam da je to farsa za javnost, ali on mi je tada rekao ‘to nije samo moja baka – to je kraljica’. Tu mi je tek postalo jasno šta njima znači institucija kraljice”, dodala je.

Što se tiče njenog odnosa sa Kate Middleton, gdje je Oprah podsjetila da su Meghan mediji nedugo nakon dolaska u porodicu proglasili uraganom koji želi uništiti monarhiju te da se sukobila sa Kate i rasplakala je.

“To nije tačno jer je ona rasplakala mene, ali ne želim više ulaziti u detalje tog incidenta jer mi se ona izvinila i to smo odavno riješile. Ona nije loša osoba i ne bih htjela o tome polemisati, ali je istina obrnuta od onoga što su britanski mediji tada pisali. To su znali svi u porodici i Buckinghamskoj palači, ali im je odgovarali da javnost misli drugačije. Bila sam ušutkana, a bliske osobe su dobile uputstva da za sva pitanja vezana za mene odgovaraju da nemaju komentara što su i činili”, naglasila je Meghan.

Oprah je upitala kako se osjećala kada je znala da u kraljevsku porodicu dolazi kao razvedena žena, glumica te prva osoba koja nije bjelkinja.

Meghan je istakla da joj je drago što je došla iz nekog sasvim drugog svijeta te da od porodice inače svako očekuje podršku, ali da je ona nije imala.

“Osjećala sam se izdano i usamljeno jer za mene nisu nikada mogli reći čak ni istinu, a porodice su spremne i lagati da bi zaštitile najbliže. U više navrata sam htjela otići na ručak s prijateljima, ali govorili su da se smirim jer mediji ionako pričaju samo o meni. Sa Harryjem nisam bila usamljena, ali ja sam bila trudna, on je radio i nismo uvijek mogli biti zajedno. I on je počeo shvatati šta se dešava kako nas sabotiraju, a svaku mjeru je prevršilo nagađanje o boji kože koju će Archie imati, odnosno, bojazan da će biti isuviše tamna”, navela je.

Nadovezala se i na to da su Archieju oduzeli titulu princa te da niko nije dao objašnjene zbog čega. Istakla je da se to desilo čim se rodio i onemogućili da ima sigurnost kao drugi unuci.

Oprah je upitala je li to zbog njegove boje kože.

“Porodica je s Harryjem u nekoliko navrata vodila taj razgovor kako će izgledati i kako će se uklopiti. Pomislila sam da je bolje da nisam živa i mislila sam da je to jedini izlaz što sam rekla i Harryju. Inače nisam takva osoba, a s druge strane, pred svjetlima reflektora moraš uraditi svoj posao, a raspadaš se. Ljudi ne znaju šta se dešava iza zatvorenih vrata. Ovo je sve istina koliko god šokantno bilo ne možemo šutjeti nakon ovoliko vremena i linča protiv nas”, ispričala je Meghan.

Harry se priključio intervjuu, a Meghan mu je prepustila da otkrije kako par očekuje djevojčicu. Neizbježna tema je bila napuštanje kraljevske porodice, statusa i obaveza koje su imali.

“Nismo imali izbora i nisam htio da se ponovi historija i pri tome mislim na svoju majku. Primijetio sam isti uzorak i zatražio pomoć. Samo se govorilo ‘to je tako, tako mora biti’ i govorim naravno o britanskim medijima. Nismo dobili dovoljnu podršku porodice u tom trenutku i želio sam podržati Meghan tim svojim potezom. To ne znači da sam izdao ili prevario kraljicu, svoju baku, koju iznimno poštujem. Neke sam stvari morao napraviti za svoju novu porodicu u tom trenutku”, kazao je Harry.

Oprah je zanimalo je li sa svojom porodicom razgovarao o mentalnom zdravlju svoje supruge i problemima s kojim se nose.

“Nisam. Pretpostavljam da me je bilo sram. Osjećao sam da unutar moje porodice nema razumijevanja za takve stvari. U tri godine britanska kraljevska porodica nijednom nije stala uz Meghan, a tabloidi su je masakrirali”, dodao je.

Dodao je i da su upratili nekoliko epizoda serije “Kruna” te da se sa Meghan desilo kao i sa njegovom majkom Dianom. Kako je kazao, u početku su je svi prihvatili, ali nakon turneje po Australiji sve se promijenilo.

“U kraljevskoj porodici sam se i sam osjećao često ‘zarobljenim’ i biti dio nje nije isključivo privilegija već ogroman pritisak. Moja mama Diana bila bi danas ljuta na nas i bila bi tužna, ali bi i razumjela. Htjela bi samo da smo sretni. Zbog nje smo sebi ustvari ovo i mogli priuštiti. Početkom 2020. godine porodica me finansijski prekrižila, ali imao sam njeno nasljedstvo. Ne mogu ni zamisliti kako je njoj bilo kad je prolazila kroz sličnu stvar, mi smo barem imali jedno drugo”, naveo je.

Istakli su i to da se sa kraljicom Elizabetom II čuju često i da su u korektnim odnosima, ali je Harry priznao da sa ocem i bratom trenutno ne razgovara.

“Tata me je povrijedio jako. Prestao mi se javljati otkako sam uzeo stvar u svoje ruke, a i sam je prošao kroz nešto slično u životu. Nadao sam se da će imati više razumijevanja, da će reagovati drugačije barem zbog svog unuka. William i ja dali smo jedan drugom prostora. Nadam se da vrijeme liječi sve rane pa će i te naše. Prošli smo svašta zajedno i volim ih svejedno. Imamo različit put i ne mogu žaliti ni za čime. Ponosim se svima nama na neki način”, kazao je Harry.

I on je potvrdio da je kraljevsku porodicu brinula koža djeteta.

“Istina je, nažalost. Svojevremeno sam vodio razgovore o toj temi i to je užasno. Nikad neću otkriti ništa više o tom razgovoru, ali da je sve bilo uredu mi nikada ne bismo otišli iz Velike Britanije. To je sigurno”, naglasio je.

Na kraju su zaključili da jesu ostali bez titula, ali da im novi život više odgovara.

“Mogu s djetetom na biciklu izaći u prirodu, na plažu ili u šetnju. Ogromna razlika, cijenimo naš novi život”, ispričao je Harry, koji je kazao kako je Meghan spasila njihovu porodicu.

Ona ga je demantovala i kazala kako je on taj koji im je svojim hrabrim potezom omogućio neki novi, drugačiji život.