Naslovnica Istaknuti članci IT sektor imun na korona krizu: Posla ima za preko 6.000 novih...

IT sektor imun na korona krizu: Posla ima za preko 6.000 novih radnika

114

Programeri, ali i svi ostali zaposleni u IT sektoru, zvanično su najmanje osjetili posljedice epidemije koronavirusa.

Ovo potvrđuje činjenica da je tokom prošle godine u Bosni i Hercegovini zabilježen rast od čak 210% zaposlenosti u IT sektoru. Istovremeno, našoj zemlji nedostaje najmanje 6.000 IT stručnjaka, a pozicije u ovom sektoru ostale su na vrhu najplaćenijih.

Drugim riječima, IT sektor u BiH postaje sve važniji u odnosu na druge grane industrije, i to po više osnova: po kvalitetu radnih mjesta i platama većim i do nekoliko puta u odnosu na prosječne, zato što bilježi najbrži rast izvoza, prihoda i zaposlenih – prosječan prihod po zaposlenom u IT sektoru iznosi i do 2.555 KM na mjesečnom nivou…

Uz to, mogućnost lakog zaposlenja, brojni benefiti i fleksibilno radno vrijeme samo su neki od razloga koji čine da u IT sektoru gotovo nema nezaposlenih.

Iako su odlična plata i zagarantovan posao već duže vrijeme glavne karakteristike pomenute oblasti, ove brojke otkrile su i nešto novo – sada je najbolji trenutak za ulazak u IT svijet.

Najbrže rastuća oblast u potrazi za novim stručnjacima

Posljednja istraživanja su pokazala da je IT industrija u BiH isplivala kao jedina oblast u kojoj posljedice pandemije nisu ostavile gotovo nikakve tragove i koja se širi nevjerovatnom brzinom. Takav trend doprinio je tome da tržištu nedostaju školovani stručnjaci u svim sektorima informacionih tehnologija, i to ne samo oni najiskusniji već i oni koji su na početku karijere.

Programeri, developeri mobilnih aplikacija, administratori mreža, IT menadžeri i dizajneri koji posjeduju najsavremenije vještine ne samo da ne moraju da čekaju na posao već se nalaze na slatkim mukama.

Za razliku od drugih zanimanja, njihov „problem” je odabir jednog, najboljeg radnog mjesta iz brojne ponude. S obzirom na sve veći značaj koji u našim životima zauzimaju programi, mobilne aplikacije, web sajtovi i drugi proizvodi IT sektora, ova oblast će i u godinama koje slijede sigurno biti idealno mjesto za izgradnju profesionalne karijere.

Šta se traži na konkursima za IT poslove?

Da biste postali dio IT svijeta, neophodno je da steknete kvalitetno obrazovanje i dobro se pripremite za buduće zanimanje.

Pored marljivog učenja, da biste započeli uspješnu IT karijeru, morate da steknete i dodatne poslovne vještine, kao i da svoje znanje umijete da primijenite u praksi.

A odličan dokaz da imate upravo takve vještine je i posjedovanje priznatih međunarodnih certifikata velikih internacionalnih IT kompanija i organizacija kao što su Microsoft, Zend, Adobe, Oracle, Autodesk… Kombinacijom ovakvih znanja i certifikata izdvojićete se iz konkurencije i biti za korak bliže novom poslu u odnosu na nju.