Naslovnica Lifestyle Izletište kod Mrkonjić Grada za koje zna i čuveni roker Alice Cooper

Izletište kod Mrkonjić Grada za koje zna i čuveni roker Alice Cooper

Smješteno je u eko-zoni Zelenkovac u srcu šume kod sela Podrašnica, a cijelo izletište nastalo je prije 30 godina zahvaljujući umjetniku Bori Janković koji je tražio mjesto na kojem će moći potpuno uživati u slikanju i prirodi

190

Slavni roker Alice Cooper prije pet godina postavio je svom Facebook profilu fotografiju šumske brvnare i galerije slikara Bore Jankovića u ekološkoj zoni Zelenkovac kod Mrkonjić Grada. Cooper je tada ponudio 365.000 dolara onima koji uspiju izdržati godinu dana u brvnari sa slike, bez telefona, interneta, TV-a, radija i kontakta s ljudima.

Skrivene unutar guste šume na osami ove brvnare izgledaju gotovo pa nestvarno. Izletište i eko-zona Zelenkovac je mjesto u srcu šume, smješteno u selu Podrašnica, općina Mrkonjić Grad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 880 metara, a ima i status ekološke zone.

Cijelo izletište nastalo je zahvaljujući jednom čovjeku kada je Prije trideset godina umjetnik Boro Janković tražio mjesto na kojem će se moći potpuno uživati u slikanju i prirodi . Savršeno mjesto pronašao je u Zelenkovcu, gdje je osjetio potpuni mir.

Na mjestu gdje je stajao očev mlin – mala vodenica, počeo je graditi svoj atelijer. Živio je u šumi bez struje, zbog čega su ga komšije smatrali čudnim. Vremenom je Boro odlučio otvoriti vrata svima onima koje zanima priroda i umjetnost.

Vodenica s galerijom je narasla, a uskoro su izgrađene i prve brvnare za goste. To je priča o nastanku Eko-zona Zelenkovac. Danas se tu organizuj i poznati jazz festival. U Zelenkovcu možete uživati u šetnji, sakupljanju gljiva, vožnji biciklom, kupanju u lokalnim jezerima te u zdravoj, domaćoj hrani koja je sačuvala autentičnost koja odgovara ovom jedinstvenom mjestu.

Ono po čemu je Zelenkovac poznat je i savršeno čista, izvorska voda. Sve to turiste toliko očara da ponekad umjesto planiranog vikenda ostaju mjesecima.

Uz umjetnika Boru u Zelenkovcu vam nikad neće biti dosadno jer neumorno pokreće i druge aktivnosti poput planinarskih izleta, takmičenja u bacanju kamena i hodanja po trupcima, festivala graha i gljiva, a na ljetni jazz festival dolaze muzičari iz cijelog svijeta.

Zelenkovac se nalazi blizu Jajca te ako ipak više volite “pitomiji” smještaj možete prenoćiti u Jajcu, a Zelenkovac posjetiti tijekom dana. Divan smještaj u Jajcu smo pronašli ovdje.

Poslije istraživanja, mi odgovorno tvrdimo da bismo mogli izdržati godinu dana na ovom posebnom mjestu. Uvjereni smo da bismo se tako istinski vratili sebi i shvatili da za pravu srežu doista nije potrebno mnogo. (Naj portal)