Naslovnica Kult Magazin Izložba fotografija “Ogledala mene” Zorana Milišića: Snažni portreti migranata

Izložba fotografija “Ogledala mene” Zorana Milišića: Snažni portreti migranata

148

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, u srijedu, 17. 2. 2021. u 18 sati bit će otvorena izložba Zorana Milišića “Ogledala mene”  (Mirrors of Me).

Na izložbi će biti prikazano 45 fotografija, uglavnom migranata iz Sarajeva i kampa Obrenovac u Srbiji. Autor Milišić će predstaviti snažne portrete lica migranata koji žive u uslovima ispod ljudskog dostojanstva, ali i portrete običnih ljudi iz različitih dijelova svijeta.

Zoran Milišić: Međunarodno nagrađivan fotograf

“Za razliku od fotografija čiji je fokus na grotesknosti uslova u kojima migranti žive, ova serija predstavlja poziv svima nama da osjetimo jedni druge duboko u sebi i usudimo se krenuti na jedno snažno i transformirajuće iskustvo unutrašnje spoznaje. Izložba poziva na ujedinjenje i šalje snažnu poruku Jedan svijet. Jedna porodica. Jedna vrsta. Jedna vjera – humanos – navodi autor.

Zoran Milišić je rođeni Sarajlija, a fotografijom se bavi od rane mladosti i međunarodno je nagrađivan fotograf. Godine 1993. emigrirao je u Australiju gdje je postao uspješan IT stručnjak.

Milišić koristi digitalnu i analognu fotografiju, ali analogne objektive radi vjerodostojnosti prenošenja energije sadašnjeg trenutka u 2D format fotografije.  

Posljednjih 20 godina bavi se kineziologijom kao prirodnom i neinvazivnom metodom liječenja. Svakodnevno uspješno radi sa ljudima primjenjujući svoja znanja iz ove oblasti ali i kao Mohanji Acharya i Mai-Tri praktičar. Milišić je suprug i otac troje djece.