Naslovnica Kult Magazin Izložba: Kako je Branislav Nušić vodio Narodno pozorište u Sarajevu

Izložba: Kako je Branislav Nušić vodio Narodno pozorište u Sarajevu

257

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu večeras u 17 sati bit će otvorena izložba pod nazivom „Nemam predstave“.  Na izložbi će biti predstavljena dokumentacija i pozorišni plakati vezani za period kada je Branislav Nušić,  čuveni književnik, komediograf, pisac drama i eseja, bio upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Nušić je za upravnika Narodnog pozorišta u Sarajevu došao kao 61-godišnji penzioner, 22. 1. 1925. godine. Njegov angažman potrajao je do marta 1928. godine kada je Narodno pozorište spojeno sa splitskim te je formirano Narodno pozorište za zapadne oblasti sa sjedištem u Sarajevu.

Autorica izožbe Tamara Sarajlić-Slavinić ističe da priča o Nušićevom upravnikovanju sarajevskim teatrom zanimljiva istorijska epizoda iz nekoliko razloga.

“Ona govori o odnosu umjetnika i države, o uplitanju politike i administracije u razvoj institucija umjetnosti i kulture te o tenziji koja se u svakom istorijskom periodu rađa između stvaralačkog i institucionalnog. Da li umjetnici bolje od menadžera upravljaju institucijama kulture? Gdje je granica administrativnog i političkog na kojoj se sputava razvoj umjetnosti, a prestaje podrška institucijama koje su osnovane kako bi podržale umjetnost? Navedena pitanja su i danas aktuelna. Nadam se da ću ovom izložbom potaknuti današnje Sarajevo da razmisli o tome”, navodi autorica Sarajlić-Slavinić.

Izložba će biti otvorena do 21. februara.