Naslovnica Istaknuti članci Izložba “Other Spaces” Salmana Ezzammouryja u galeriji Muzeja književnosti

Izložba “Other Spaces” Salmana Ezzammouryja u galeriji Muzeja književnosti

Na izložbi holandskog vizuelnog umjetnika i fotografa bit će predstavljeno 40 djela

265

U galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u četvrtak 12. avgusta 2021. u 12 sati bit će otvorena izložba holandskog vizuelnog umjetnika i fotografa Salmana Ezzammouryja. Na izložbi naziva “Other Spaces” bit će predstavljeno 40 djela.

Ezzammoury je rođen u Tetouanu (Sjeverni Maroko) 1959. godine., a u ranoj mladosti se preselio u Nizozemsku. Studirao je fotografiju na univerzitetu Primenjene fotografije u Apeldoornu i Grafičke tehnike na Sivako univerzutetu u Utrechtu. Takvo obrazovanje osiguralo mu je solidnu tehničku bazu za njegov sadašnji način rada, pri čemu Salman kombinira slikanje i fotografiju.

Od 1987. godine do sada učestvovao je na više od 300 izložbi u Nizozemskoj i svijetu.  

Bez ikakvog napora prošao je tranziciju od analogne do digitalne fotografije. Dok je u prošlosti fizički uređivao svoje negative na različite načine, sada koristi sve vrste vizuelnih tehnika kako bi bi transformisao svoje fotografije u jedinstvenu umjetnost.

Putem svojih djela Salman želi jasno izraziti osjećanja koja doživljava u određenom trenutku, situaciji ili mjestu. Zato on ne pokušava da svijet prikaže što je realnije moguće, već daje ekstra dimneziju svakom svom djelu.

Zbog toga njegova djela imaju gotovo poetski karakter  te kao i poezija ne mogu biti nikada potpuno shvaćena već ostaju neuhvatljiva sa određenom mističnom kvalitetom.

Salman također prenosi poruke kroz svoj rad. On vjeruje da umjetnost ne samo da obogaćuje društvo, već i spaja ljude.