Naslovnica Svijet JOHNSON I ATTENBOROUGH S GRUPOM DJECE RAZGOVARALI O KLIMATSKIM PROMJENAMA

JOHNSON I ATTENBOROUGH S GRUPOM DJECE RAZGOVARALI O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Britanski premijer Boris Johnson i poznati prirodnjak Sir David Attenborough s grupom djece razgovarali su o planu Velike Britanije za rješavanje pitanja klimatskih promjena. Attenborough ističe da se cijela atmosfera mijenja, da se vrijeme u svijetu mijenja. Primjer za to navodi požare u Australiji.

175
Foto:Hayat.ba

Attenborough i Johnson su se s ovom grupom djece sreli u Muzeju nauka u Londonu, na marginama događaja kojim će se najaviti ovogodišnji samit UN-a o klimi, a za vrijeme najave Britanije da planira zabraniti prodaju novih automobila na benzin i dizel do 2035. – pet godina prije prvobitno definisanog roka – u pokušaju da ubrza rad na rješavanju problema klimatskih promjena.

Mislim da ovo moramo uraditi, jer je UK prva država koja je pokrenula industrijalizaciju. Iako je naš ugljični otisak vrlo mal, historijski gledano, mi smo najviše doprinjeli zagađenju, kazao je Boris Johnson”, predsjednik vlade Britanije.

Britanija se obavezala svesti svoju emisiju stakleničkih planova na nulu do 2050. Međutim, savjetodavni Odbor o klimatskim promjenama vlade je upozorio da takve aktivnosti na smanjenju ugljendioksida i drugih plinova koje doprinose globalnom zagrijavanju u velikoj mjeri kaskaju u odnosu na ono što je neophodno. Novi rok Velike Britanije za prestanak prodaje benzina i dizela do 2035. je jedan od najambicionoznijih u svijetu.

Izvor:Hayat.ba