Naslovnica Istaknuti članci Josip Barišić spasio mladog orla pa ga pokušava pripitomiti

Josip Barišić spasio mladog orla pa ga pokušava pripitomiti

Važno je da smo uspostavili međusobno povjerenje, kao što političari kažu interakciju ili konekciju“, priča u šali Josip, vjerujući da će orla navići da mu poleti i sleti na ruku

87

Josip Barišić, nadaleko poznat po nadimcima Miško ili Lukin, odavno je prevazišao rodni Bok Jankovac i Gradišku. Poznat je širom države po svojim inovacijama, majstorlucima, anegdotama i dogodovštinama. Zahvaljujući dobroj saradnji sa medijima o Mišku se zna i na drugim svjetskim meridijanima.

Kada se umori u svojoj radionici, Josip Barišić, odlazi u prirodu. Dva takva odlaska posebno su ga zainteresovala. Tražeći gljive u Jelićima, na obroncima Prosare, Miško je naišao na zanimljiv prizor. Snažna oluja, prethodne noći odlomila je ogromnu granu drveta na čijem vrhu se nalazilo gnijezdo. I to ne bilo kakvo gnijezdo, već kako tvrdi Miško, orlovo gnijezdo.

„Pored stabla smo primijetili mladu pticu, najvjerovatnije orla. Zbrinuli smo ga, osušili, nahranili i sada je već navikao na nas. Posebnu brigu o njemu vodi unuka Tanja, inače zaljubljenica u životinjski svijet. Ja pticu svaki dan držim na ruci, kao nekadašnji sokolari. Važno je da smo uspostavili međusobno povjerenje, kao što političari kažu interakciju ili konekciju“, priča  u šali Josip, vjerujući da će orla navići da mu poleti i sleti na ruku.

Drugog dana, na drugoj strani, na obali Save, pronalazeći drva za zimu Barišić je primijetio bijeli neobičan predmet. Ispostavilo se da se radi o pilotskoj kacigi. Na njoj nema oznaka vojske, niti vidljivih podataka o proizvođaču.

„Polako je čistim, konsultovaću stručnjake o kakvoj se kacigi radi. Koliko je stara, kome je pripadala, od kada je ovdje pored Save. I dalje ću pažljivo obilaziti svaki grm, ko zna možda pronađem i kakav avion, pa jednoga dana ja i moj orao poletimo“, rekao je u šali Josip Miško Barišić.

Za Barišića su vezane mnogobrojne anegdote. Poznat je kao vrsni majstor i inovator. Napravio je nekoliko raznih mašina za sušenje kukuruza, proizvodnju brašna, sječenje kolača, cjepanje drveta, mljevenje mesa, sušenje veša, depilaciju…

Osim što je bravar radi i stolarske, limarske, električarske i druge poslove. Pravi čamce, plete mreže, žardinjere za cvijeće, oštri noževe, majstor je za kulene, ribolov, ali i za lovačke priče. Miškove komšije su ubijeđene da bi bio višestruki šampion u pričanju lovačkih, šaljivih ili izmišljenih priča, poput Reala ili Barselone u fudbalu.

Takav je Josip, koji tvrdi da je osma generacija Barišića u Bok Jankovcu kod Gradiške. Ujedno i najstariji Barišić u gradu na Savi, a možda i šire. Tvrdi da je ostao vedrog duha jer je zaradio penziju radeći u jednoj fabrici isključivo sa ženama.

„Uh kad se prisjetim, bio sam kao ovaj mladi orao, poletan, brz i oštrih čula“, rekao je za MojaSrpska.info Josip Miško Barišić, majstor dvadesetak zanata. (Boško Grgić)