Naslovnica Kult Magazin Jubilarni bečki ‘Ledeni san’ u znaku zaštite okoliša

Jubilarni bečki ‘Ledeni san’ u znaku zaštite okoliša

196
Zimska atrakcija na trgu ispred gradske vijećnice u Beču

 “Ledeni san” ili “Wiener Eistraum” je tradicionalna zimska atrakcija na trgu ispred gradske vijećnice u Beču. Događaj koji već 25 godina privlači oko 700.000 posjetilaca je 2020. godine dobio certifikat “ÖkoEvent”.

Jubilarno klizanje u prvi plan stavlja ekološki koncept, tako da se na mnogobrojnim štandovima za posluživanje hrane i pića koristi pribor za jelo za višestruku upotrebu, hrana je organskog porijekla, iz lokalne proizvodnje, a na terenu je prisutno odgovorno odlaganje otpada.

Događaj koji je 1996. počeo na svega 1.800 kvadratnih metara pretvorio se u “mega event” sa klizalištem od 9.000 kvadratnih metara na dvije etaže, sa DJ-evima, impresivnim svjetlosnim efektima i mnogobrojnim pratećim sadržajima. Grad Beč na ovaj način pokazuje da je i velike događaje moguće režirati na ekološki prihvatljiv način.

Bečki „Eistraum“ otvoren je besplatnim klizanjem sa zalihom od 2.000 pari svježe brušenih i uglancanih klizaljki, a sve do zatvaranja 1. marta ove godine za djecu je omogućeno besplatno klizanje svakim radnim danom od 10 do 16 sati, prenosi Eurocomm PR Sarajevo, prenosi Fena.