Naslovnica Lifestyle Kafa za zdravu žuč, sok od grožda protiv migrene

Kafa za zdravu žuč, sok od grožda protiv migrene

204

Poznato je da određena hrana i piće mogu povoljno utjecati na vaše zdravlje i izgled, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koje vjerovatno ranije niste čuli.

Ako patite od migrene i tražite prirodniji način da zaustavite neizdrživu bol, onda je sok od grožđa odgovor. Budući da migrene uglavnom dolaze zbog neravnoteže u hemikalijama u mozgu, kao što je serotonin, sok od grožđa vam može spasiti dan. Neće djelovati kao lijek protiv bolova, već kao preventiva.

Budući da je grožđe bogato vitaminom C, vitaminom A i vitaminom B2, može vam pomoći u sprječavanju da dobijete migrenu. Vitamin B2, inače poznat kao riboflavin koji je odgovoran za liječenje migrena, pomaže u ravnoteži kemikalija u vašem mozgu i djeluje kao antagonist željeza u smanjenju razine željeza u krvi što može uzrokovati migrene.

Iako se kafa smatra nezdravom, ona je u svom najčišćem obliku ustvari dobra za vas. Prava turska kafa održava zdravlje žučnog mjehura.

Prema istraživanjima, kafa aktivira kontrakcije u žučnom mjehuru za koje se vjeruje da ih uzrokuje kofein u njoj. Osim toga, istraživanje je otkrilo da povećane kontrakcije žučnog mjehura utrokovane kafom mogu spriječiti da mali kristali u žučnom mjehuru postanu krupni kamenac u žuči. 

Da bi vam kosa bila zdravija i ljepša jedite lososa. Meso ove ribe bogato je vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje hidratizirane kose i vlasišta.

Osim toga, omega-3 podmazuje vlasište i održava folikule kose čistim i zdravim. Budući da je omega-3  ustvari protein, njegov nedostatak sprječava normalan tempo rasta kose. Također, omega-3 smanjuje upalu, pomaže u liječenju peruti i smanjuje suhoću, što sve doprinosi lomljenju kose.