Naslovnica Lifestyle Kalifornija želi staviti paracetamol na listu kancerogenih lijekova

Kalifornija želi staviti paracetamol na listu kancerogenih lijekova

405

Kalifornija oviha dana razmatra hoće li paracetamol staviti na listu kancerogenih lijekova. Lijek paracetamol u Sjedinjenim Američkim država poznat je pod nazivom acetaminofen, a koristi se za liječenje boli i snižavanje temperature. Osnova je za više od 600 lijekova na recept i bez recepta za odrasle i djecu, koji se nalaze u poznatim robnim markama poput Tylenol, Excedrin, Sudafed, Robitussin i Theraflu.

Acetaminofen je dostupan u SAD-u bez recepta od 1955. Zabrinutost zbog njegove potencijalne povezanosti s rakom dolazi iz njegove veze s drugim lijekom: fenacetinom.

Taj je lijek, nekada uobičajeno liječenje glavobolje i drugih bolesti, američka agencija za hranu i lijekove FDA zabranila je 1983. jer je uzrokovao rak. Državni zakon koji su glasači odobrili 1986. zahtijeva od Kalifornije da vodi popis kemikalija za koje se zna da uzrokuju rak. Neke studije izvijestile su o povećanom riziku za neke vrste karcinoma, dok druge nisu. Američko udruženje za zaštitu potrošača smatra da acetaminofen nema povišen rizik za izazivanje raka bez obzira na dozu.