Naslovnica Istaknuti članci Kandidati za Šestoaprilsku nagradu iz oblasti kulture Halid Kuburović i Asim Horozić

Kandidati za Šestoaprilsku nagradu iz oblasti kulture Halid Kuburović i Asim Horozić

Nikada do sada nije bilo manje prijavljeno kandidata za Šestoaprilsku nagradu i čak niko nije predložen iz privrede za ovu nagradu

652

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade za 2021. godinu Gradskom vijeću Sarajeva predložit će deset kandidata za dodjelu ove nagrade.

Kako je za Faktor rekao Velija Katica, predsjednik odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade, predloženi su kandidati iz pet oblasti osim iz šeste privrede, jer nije stigao ni jedan prijedlog.

Za nagradu iz oblasti – nauke i obrazovanja, predložena je dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Arzija Pašalić i profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta UNSA, Mehmed Bublin. Kulture i umjetnosti – Asim Horozić, kompozitor i Halid Kuburović kulturni hroničar. Sporta – Islam Đugum, atletičar i Lejla Tanović, četverostruka balkanska prvakinja u brdskom biciklizmu. Zdravstva i socijalne zaštite, Udruženje Oaza za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo je nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva. U drugim oblastima rada i stvaralašta, Senada Kreso književni i konferencijski prevodilac i fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

– Nikada do sada nije bilo manje prijavljeno kandidata za Šestoaprilsku nagradu i čak niko nije predložen iz privrede za ovu nagradu. Iznenađeni smo jer je uloženo i jako puno u propagiranje javnog poziva da se predlože kandidati za Šestoaprilsku nagradu. Odbor je na sjednici donio jednoglasnu odluku za spomenute kandidate – kazao je Velija Katica predsjednik Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

Katica je dodao da će se sjednica Gradskog vijeća Sarajeva održati u petak i tada će se donijeti odluka ko će biti dobitnici Šestoaprilske nagrade. Prema pravilima nagradu će dobiti samo oni kandidati za koje bude pojedinačno glasalo najmanje 15 vijećnika.