Naslovnica Istaknuti članci Ko je bio najbogatiji Čeh koji je poginuo na Aljasci

Ko je bio najbogatiji Čeh koji je poginuo na Aljasci

Prošle jeseni magazin Forbes je Kellnera proglasio najbogatijim Čehom na svojoj listi, sa imovinom od oko 19 milijardi dolara

104

Najbogatiji Čeh, Petr Kellner, poginuo je na Aljasci u padu helikoptera. Bio je većinski vlasnik Prvog privatizacionog fonda (PPF), vrijednog 35 milijardi dolara.

Češki biznismen Petr Kellner rođen je 1964. godine u malom mjestu Česka Lipa, a srednju ekonomsku školu završio je u Liberecu. Diplomirao je 1986. godine na Ekonomskom fakultetu u Pragu, a zatim se pridružio spoljnotrgovinskom preduzeću, koje se bavilo prodajom fotokopir aparata i kancelarijskim materijalom. Otac je četvoro dece, a sa suprugom Renatom vodio je i humanitarnu organizaciju Fondacija porodice Kellner, koja stipendira talentovane studente koji nisu u prilici da sami finansiraju svoje studije.

Najbogatiji Čeh i 68. najbogatiji čovjek na svijetu bio je većinski vlasnik Prvog privatizacionog fonda (PPF), vrijednog 35 milijardi dolara. Prošle jeseni magazin Forbes je Kellnera proglasio najbogatijim Čehom na svojoj listi, sa imovinom od oko 19 milijardi dolara.

Kellner je izgradio imperiju telekomunikacionih kompanija i medijskih kuća širom srednje i istočne Evrope. Koristeći iskustvo iz Češke u razvoju mobilne mreže O2, proširio je poslovanje na područje „od Baltika do Crnog mora“, a jedan od ključnih koraka bilo je preuzimanje Telenorovih mreža u istočnoj Evropi 2018, kada je PPF preuzeo i kompaniju Telenor d.o.o. u Srbiji.

Suvlasnik United Grupe Dragan Šolak je poznavao Petra Kelnera i povodom tragične smrti za N1 je rekao:

„Petr je bio izuzetan čovek i privrednik. Mnogo vremena smo proveli razgovarajući o biznisu. Iako smo u poslednje vreme imali nesuglasice to nikada nije uticalo na poštovanje koje sam imao prema Petru. Nedostajaće mnogima. U ovom trenutku duboke zalosti, jedina uteha dolazi iz cinjenice da je izgubio zivot radeci nesto sto je zaista voleo. Počivaj u miru Petr“.

Kellner je bio jedan od prvih investitora u oblasti telekomunikacija, koji je shvatio da je za u poslovanju neophodno ulaganje u medijske sadržaje, u kupovinu i izgradnju televizija i produkcijskih kuća. Šireći poslovanje, PPF grupa je 2020. kompletirala kupovinu medija koji su pripadali CME grupi u Češkoj, Sloveniji, Rumuniji i još nekim državama srednje i istočne Evrope.

Kellner je bio i jedan vodećih ulagača u bankarstvu u Češkoj, ali je pravi bum na tom polju napravio u Kini. Smatra se da je njegov „Home credit“ naučio Kineze i Čehe da kupuju na rate, odnosno na odloženo.

Kellner je počeo biznis karijeru 1990. posle pada Berlinskog zida. Osnovao je PPF, koji je tada otkupljivao vaučerske knjižice u privatizaciji tokom perioda koji mnogi ekonomisti u Češkoj nazivaju „Divljim istokom“. Mahom Česi nisu razumjeli šta donose akcije koje su im tada podijeljene u privatizaciji, ali je Petr Kellner to dobro shvatio. Deset godina kasnije, preuzeo je Češku poštu u transakciji, u kojoj je, prema pisanju medija, imao podršku česke vlade i prijatelja premijera Vaclava Klausa.