Naslovnica Lifestyle Korisni savjeti i prečice za sve one koji nisu IT stručnjaci

Korisni savjeti i prečice za sve one koji nisu IT stručnjaci

207

Većina problema s računarima imaju jednostavna rješenja koja se sastoje od svega nekoliko koraka. Međutim, većina ljudi paničari kada se dogodi bilo što krivo i potrče do najbližeg IT stručnjaka. No, možete upisati svoj problem Google pretraživač i vjerojatno ćete tamo pronaći rješenje pa nećete morati trošiti novac na stručnjaka.

Mnogi od nas ne znaju da postoje prečice koje će nam olakšati i ubrzati rad na računaru.

Kad puno radite na kompjutrou, a web pretraživač je vaš alat broj jedan, otvaranje novih kartica je radnja koju ponovite nebrojeno puta u toku dana. Umjesto da to ručno radite mišem, jednostavno istovremeno pritisnite “ctrl” i  slovo T i otvorit će se nova kartica.

Kada kombinirate tipku “ctrl” i slovo L, mogu se dogoditi različite stvari u ukupno 147 različitih programa. Međutim, najobičnija i najčešća upotreba  ove kombinacije je pretvaranje teksti u Wordu iz uobičajenog stila u kurziv. Sve što trebate učiniti je istaknuti željenu riječ ili riječi i pritisnuti ove dvije tipke.

Još jedna izuzetno korisna prečica je za izlazak iz web pretraživača. U ovom slučaju, pritisnite “ctrl”, a zatim slovo Q.

Ako imate problema s brzinom računara, možda je razlog to što je vaša radna površina puna ikona. Umjesto da na radnoj površini imate folder za svaku sitnicu, možete stvoriti jedan i organizirati sve unutra. Zatim stavite sve aplikacije u programsku traku i ostat će vam gotovo prazna radna površina. Ova radnja će odmah povećati brzinu vašeg računara

Ako želite brže napuniti laptop pomoći će vam „airplane mode“. Kada je vaš laptop u avionskom režimu, to znači da su mnoge značajke, poput WiFi-ija i Bluetooth-a, onemogućene. Ovo oslobađa baterije i omogućava joj da se puni brže nego ako radi normalno. Očekujte da vam se laptop potpuno napuni 10-15 minuta brže nego ako je isključen „airplane mode“.

Rad na računaru u mračnom prostoru takožer može biti problem. Većina ima način noćne promjene, koji podešava svjetlo tijekom noći. Također možete preuzeti i instalirati „f.lux“ koji automatski prilagođava svjetlo ekrana na temelju vanjskog okruženja.