Naslovnica Vijesti Manji kontingent ruskih vakcina stigao u RS

Manji kontingent ruskih vakcina stigao u RS

60

Ministar zdravlja i socijalne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Alen Šeranić danas je prilikom posjete Trebinju izjavio da je manji kontingent ruskih vakcina protiv koronavirusa stigao u RS. Trenutno se čeka odobrenje kontrolne laboratorije Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

Šeranić je istakao da se očekuje i veći kontingent ruskih vakcina navodeći da se konstantno vode pregovori s ruskim proizvođačima.

Prema njegovim riječima, ove sedmice u Republiku Srpsku trebalo da stigne donacija vakcina iz Srbije.

“Očekujemo oko 23. aprila i veću isporuku iz ‘Kovaks’ mehanizma. Nadam se da ćemo dobiti određene količine vakcina kako bi domovi zdravlja mogli da ubrzaju proces vakcinacije građana“, rekao je Šeranić.

On je poručio i da slučaj propadanja vakcina u Prijedoru treba da bude opomena da to ne smije da se dešava. Ni sada, ni u budućnosti, jer građani ne smiju da trpe, dodao je.

“Tražimo odgovornost od Doma zdravlja i od jedinice lokalne samouprave da se uključe u rješenje ovog pitanja“, rekao je Šeranić.

On je istakao da građani ne smiju da trpe, jer je vakcine bilo vrlo teško nabaviti.

“Pozivamo na odgovornost sve one koji učestvuju u ovom procesu, konkretno u slučaju Prijedora, ali i sve domove zdravlja, direktore i jedinice lokalne samouprave. Svi se moraju maksimalno uključiti u ovaj cijeli proces jer je vakcinacija nešto što nam daje mogućnost da što prije epidemiju stavimo pod kontrolu“, rekao je Šeranić.