Naslovnica Vijesti Matthew Palmer bh. političarima: Ne tražite pomoć nego radite

Matthew Palmer bh. političarima: Ne tražite pomoć nego radite

Trebali bismo pričekati da nova Biden-Harris administracija dođe preko brežuljka, na bijelom konju, sa Daytonom 2 ili novim Aprilskim paketom i riješi probleme za nas

104

Sjedinjene Američke Države, iako su dobro upoznate s dešavanjima na Balkanu, neće rješavati obaveze bh. zvaničnika, ali će ostati snažan partner Bosni i Hercegovini. Kazao je ovo za Glas Amerike Matthew Palmer, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan. Govorio je o tome šta Bosna i Hercegovina može očekivati od nove Bidenove administracije. Pored ostalog, poručio je da su pred domaćim političarima važne obaveze, poput usvajanja 14 preporuka Evropske komisije, izmjene Izbornog zakona, te brojne reforme.

– Jedna od stvari koju čujem u Sarajevu, koju čujem u BiH je: Ne bismo trebali sami raditi na reformama. Trebali bismo pričekati da nova Biden-Harris administracija dođe preko brežuljka, na bijelom konju, sa Daytonom 2 ili novim Aprilskim paketom i riješi probleme za nas. A to je upravo suprotno od toga kako bi trebalo razmišljati i kako bi trebalo raditi.

Ono što bismo željeli vidjeti odmah, bez odgađanja, je sastanak Interresorne radne grupe, kako bi razgovarali i proveli preporuke GRECO-a i ODIHR-a te hvatanje u koštac sa 14 prioriteta koje je izložila EU, kao i za napredak u agendi 5+2, odnosno, smjernicama za eventualnu tranziciju sa supervizije od Ureda visokog predstavnika, kako bi se BiH zaista čvrsto stavila na evropski put. To je apsolutno ostvarivo i ono što je potrebno jeste da se politički lideri i lideri političkih partija, obavežu na reformski program i napreduju u ključnim reformama – poručio je Palmer.