Naslovnica Ekologija Međunarodni dan rijeka: Interes građana ispred interesa pojedinaca

Međunarodni dan rijeka: Interes građana ispred interesa pojedinaca

Proceduralne greške, nezakonitosti, ilegalni radovi i kršenja zakona su evidentirana u slučajevima izgradnje mHE na Bjelavi, Bunskim kanalima, Doljanci, Kasindolskoj rijeci, Kruščici, Neretvici, Rzavu

105

Aktivisti širom Bosne i Hercegovine danas obilježavaju Međunarodni dan rijeka sa jednom jasnom porukom upućenom svim nadležnim institucijama i donositeljima odluka, a to je da su rijeke zajednično dobro svih građana te da trebaju biti dostupne i korištene u interesu građana, a ne u korist i interes pojedinaca, poručili su aktivisti u zajedničkom priopćenju.

Neformalne grupe građana kao i udruženja građana diljem Bosne i Hercegovine se godinama bore protiv neregularnih i nezakonitih radnji u slučaju izgradnje mini hidroelektrana na rijekama, koje predstavljaju prirodna blaga ove zemlje. Proceduralne greške, nezakonitosti, ilegalni radovi i kršenja zakona su evidentirana u slučajevima izgradnje mHE na Bjelavi, Bunskim kanalima, Doljanci, Kasindolskoj rijeci, Kruščici, Neretvici, Rzavu, navode.

Osim toga, ističu, ovakve nezakonitosti su registrirane i u slučajevima nelegalnog izvlačenja šljunka iz rijeke Bosne kao i izgradnji zidova na rijeci Drini. U tijeku svoje borbe, aktivisti za zaštitu rijeka se konstantno susreću sa odlukama nadležnih institucija na lokalnoj razini, federalnoj, republičkoj i državnoj razini u kojima se štite interesi pojedinaca, investitora, a ne interesi građana Bosne i Hercegovine, ističu u priopćenju.

Sve to dovodi do uništavanja rijeke i vode, samim tim do ugrožavanja osnovnih ljudskih prava svih građana BiH, upozoravaju. S ovakvim načinom donošenja odluka, rijeke u Bosni i Hercegovini će biti uništene, a od doprinosa dobijenih izgradnjom mHE, izvlačenjem šljunka ili gradnjom zidova će uživati isključivo pojedinci, naglašeno je.  Aktivisti poručuju da nastavljaju svoju borbu te da će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zaustavi nezakonito iskorištavanje rijeka u Bosni i Hercegovini, poručili su u priopćenju.