Naslovnica Kult Magazin Ministar Avdić uputio čestitku povodom Svjetskog dana umjetnosti

Ministar Avdić uputio čestitku povodom Svjetskog dana umjetnosti

Zajednički nam je cilj da umjetnost nikada ne ostavimo po strani, na marginama društva, nego da ona bude i ostane najjači glas u porukama koje šaljemo svijetu, kazao je ministar kulture i sporta KS

84

U povodu 15. aprila, Svjetskog dana umjetnosti, svim aktivnim umjetničkim stvaraocima čestitku je uputio ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samir Avdić.

„Ova izazovna vremena su pred umjetnike stavila posebne kušnje. Sa sve bržim tempom života, a pogotovo u eri interneta i online tehnologija, umjetničke forme izražavanja se mijenjaju i prilagođavaju ukusima i zahtjevima publike. Umjetnost je vitalna, ona preživi i najteža vremena i na svoj poseban način svjedoči o njima.

Zajednički nam je cilj da umjetnost nikada ne ostavimo po strani, na marginama društva, nego da ona bude i ostane najjači glas u porukama koje šaljemo svijetu.

Sa željom i nadom da smo najteže ostavili iza sebe, svim umjetnicima želim sretan 15. april – Svjetski dan umjetnika“, kaže se u čestitki ministra Avdića.

Svjetski dan umjetnosti ustanovljen je 2011. godine, a od prošle godine se pod zastavom UNESCO-a obilježava širom svijeta sa ciljem promocije umjetničkog stvaralaštva i kreativnosti. Za dan umjetnosti odabran je 15. april, rođendan velikog renesansnog umjetnika i inovatora Leonarda da Vincija.