Naslovnica Istaknuti članci Mljekara Agrocentar otkupljivat će mlijeko iz radinosti žena žrtava rata Općine Prozor

Mljekara Agrocentar otkupljivat će mlijeko iz radinosti žena žrtava rata Općine Prozor

Ova aktivnost rezultat je zagovaranja poboljšanja ekonosko-socijalnog statusa žena žrtava ratnog nasilja realiziranog kroz projekat „Ustani! Za veću socijalnu zaštitu“

81

Nakon pregovora, ugovoren je otkup mlijeka od strane mljekare Agrocentar Gronji Vakuf od četrnaest žena žrtava ratnog nasilja, stanovnica Općine Prozor. Ova aktivnost rezultat je zagovaranja poboljšanja ekonosko-socijalnog statusa žena žrtava ratnog nasilja realiziranog kroz projekat „Ustani! Za veću socijalnu zaštitu“.

Od novembra 2020. godine Fondacija lokalne demokratije implementira projekat „Ustani! Za veću socijalnu zaštitu“ kojeg finansiraju Amica E.v Freiburg i Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Projekat traje 36 mjeseci. Glavni cilj je poboljšati pravno-socijalni i ekonomski status ženakoje su preživjele ratno nasilje.

Set aktivnosti usmjeren je na direktnu podršku ženama u vidu ekonomskog osnaživanja žena žrtava rata i razvoj ruralnih zajednica koje naseljavaju žene na području Općine Prozor.

Koordinatorica projekta, Lejla Šadić, navodi kako je ovo nastavak ranijeg dvogodišnjeg projekta jer se pokazala potreba za nastavak podrške najugroženijoj kategoriji, ženama žrtvama rata s područja Općine Prozor, detektujući nekoliko negativnih tendencija koje su sprečavale socijalno-ekonomski prosperitet ovih žena. Projektom se nastojalo odgovoriti na sljedeće probleme: nedostatak institucionalnog zagovaranja,  nedostatak umrežavanja žena, stigmatizacija, socijalna izolacija, retraumatizacija, nedostatak međuetničkih susreta među ženama stanovnicama različitih sela, nemogućnost plasiranja proizvoda na tržište, nedovoljni prihodi, nezaposlenost te finansijska zavisnost.

Nizom aktivnosti zagovaralo se pomirenje i suživot, te su organiziovane brojne radionice u cilju osnaživanja žena žrtava rata s područja Općine Prozor. Žene žrtve rata dobile su besplatnu pravu, psihološku, socijalnu i ekonomsku podršku koje omogućavaju ekonomsko osamostaljenje. Posljednja faza projekta je izgradnja prostora za žene koji će olakšati razmjenu iskustava te potaknuti buduće saradnje i realizaciju zajedničkih projekata. U petak, 25.06. potpisan je ugovor sa stanovnikom sela Here koji je donirano zemljište za izgradnju prostora za žene i dječijeg igrališta čija će izgradnja uskoro započeti. 

Iskustvo u radu sa ženama žrtvama rata ukazuje na potrebu adresiranja niza problema s kojima se ove žene susreću jer su nažalost zanemarene kako od strane državnih institucija tako i od strane lokalnih zajednica.