Naslovnica Istaknuti članci Moskva: Ruska vakcina djelotvorna protiv britanskog soja

Moskva: Ruska vakcina djelotvorna protiv britanskog soja

81

Dvije vakcine odobrene u Rusiji pružaju zaštitu protiv zaraznijeg soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavile su ruske vlasti.

Komparativno istraživanje pokazalo je da antitijela stvorena nakon vakcinisanja Sputnjikom V i EpiVacCoronom štite i od britanskog soja, objavila je agencija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor, prenosi Hina.

Zasad nisu provedena istraživanja vrijedi li to i za južnoafrički soj, prenosi agencija dpa.

Njemački Robert Koch Institut (RKI) za kontrolu zaraza objavio je da još nema dokaza da su vakcine manje djelotvorne protiv britanskog soja, koji se širi i Njemačkom.

Stručnjaci vjeruju kako neke vakcine ipak jesu manje djelotvorne protiv soja iz Južnoafričke Republike, piše dpa.

Sputnjik V na ruskom je tržištu šest mjeseci te se koristi u više od 15 država, a EpiVacCorona neće ući u upotrebu do marta.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je rekao kako je angažirao ministre vanjskih poslova i zdravstva da, ako se dokaže pouzdanost ruske vakcine, “idemo i na tu vrstu dodatnih količina”.

Dan ranije je kazao da je Rusija izrazila spremnost dostaviti Hrvatskoj Sputnjik V te da vlada s Hrvatskom agencijom za lijekove razmatra “što se pravno može učiniti”.

Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila rusku vakcinu, ali to je učinila mađarska državna agencija prošli mjesec, čime je Mađarska postala prva država u EU-u koja koristi Sputnjik V.