Naslovnica Istaknuti članci Mutirani južnoafrički soj “probio” Pfizerovu vakcinu, počelo ispitivanje AstraZenece

Mutirani južnoafrički soj “probio” Pfizerovu vakcinu, počelo ispitivanje AstraZenece

Ako vakcinišete cijelu populaciju, a zatim dobijete novu varijantu koja je izbjegla cjepivo, vratit ćete se na početak, kazao je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock

109

Mutirani južnoafrički soj može se probiti do ljudskih stanica nakon cijepljenja Pfizerovim vakcinom, pokazalo je veliko istraživanje.

Naučnici su proučavali 400 osoba koje su imale pozitivan test na koronu najmanje 14 dana nakon što su primili jednu ili obje doze vakcine i 400 osoba koje su bile pozitivne, a nisu se prije toga cijepile.

Južnoafrički soj bio je osam puta zastupljeniji kod pozitivnih osoba koje su primile obje doze vakcine nego kod onih koji nisu cijepljeni. Naučnici sa Sveučilišta u Tel Avivu po tim su rezultatima zaključili da je cjepivo nedostatno u borbi protiv južnoafričkog soja.

Južnoafrički soj, nazvan B.1.351, ima mutacije za koje znanstvenici strahuju kako ih ljudski imunosni sustav neće moći prepoznati ili će to prepoznavanje virusa strane imunosnom sustavu biti otežano. To znači da bi cjepiva mogla postati nedjelotvorna, kao i prirodni imunitet stečen nakon što osoba preboli koronavirus.

Pronašli smo nerazmjerno veći postotak južnoafričkog soja među vakcinisanim ljudima nakon druge doze, u usporedbi s onima koji nisu primili cjepivo, kazao je istraživač Sveučilišta u Tel Avivu Adi Stern.

Britanski naučnici upozorili su da bi južnoafrički soj, postane li dominantan u Velikoj Britaniji, mogao zaustaviti cijepljenje i poslati zemlju na početak.

DailyMail piše da južnoafrička varijanta korone smanjuje djelotvornost vakcine za oko 50 posto. Također, taj soj korone mogao bi biti do 60 posto zarazniji od “originalnog” soja virusa.

Naučnici trenutačno testiraju vakcinu AstraZenece na južnoafričkom soju.

Ipak, ako vakcinišete cijelu populaciju, a zatim dobijete novu varijantu koja je izbjegla cjepivo, vratit ćete se na početak, kazao je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock.