Naslovnica Vijesti Na aerodrom u Sarajevu stiglo još 5.000 doza vakcina iz Srbije

Na aerodrom u Sarajevu stiglo još 5.000 doza vakcina iz Srbije

233

Na aerodrom u Sarajevu stiglo je još 5.000 doza AstraZenecinih vakcina iz Srbije, potvrdila je za N1 Sanja Bagarić Arnaut, portparolka ovog aerodroma.

Kako je dodala, stigle su danas redovnim letom Air Serbia u 14.50 sati.

Riječ je o vakcinama namijenjenim za vakcinisanje zdravstvenih radnika u Federaciji BiH.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je doputovao u Sarajevo s kontingentom od 5.000 vakcina. Vučića i donaciju vakcina tada su dočekali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

“Došao sam da poručim: ovo su vakcine za Federaciju Bosne i Hercegovine. Pošto vidim da neki imaju primedbe – koju god vakcinu da hoćete, tražite, mi ćemo ih dostaviti. Mi smo sad naručili Modernu, tako da ćemo imati pet vakcina. Koju god budu želeli građani Bosne i Hercegovine, vi je tražite – mi ćemo je dostaviti”, rekao je Vučić tada.

Imunizacija već doniranim vakcinama, nastavlja se po kantonima, i to: Kanton Sarajevo je dobio 1.050 vakcina, Tuzlanski 1.000, Zeničko-dobojski 740, Hercegovačko-neretvanskom je pripalo 550 vakcina, a Srednjebosanskom i Unsko-sanskom kantonu po 500. Kanton 10 je dobio 250 vakcina, Zapadnohercegovački 200, Posavski 100 i Bosansko-podrinjski 50.

Istaknimo da je i Savjet ministara BiH na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio donaciju kojom je Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za potrebe Federacije BiH, dodatnih 15.000 doza lijeka – vakcina Covishield, proizvođača Instituta za serume iz Indije.

Dodajmo, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je datume kada u našu zemlju stižu vakcine putem međunarodnog COVAX mehanizma. Kako je objavila, BiH će 23. marta dobiti 24.300 doza vakcina Pfizer. Potom će 29. marta dobiti 36.000 doza vakcina AstraZeneca. Na kraju, naša zemlja će 22. aprila dobiti još 76.000 doza vakcina također AstraZeneca.