Naslovnica Vijesti Najavljena pojačana kontrola pekara i slastičara u BiH

Najavljena pojačana kontrola pekara i slastičara u BiH

Pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača

216
Kontrola počinje 20. februara Foto: Avaz

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započet će 18. februara pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

– Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a UIO je prepoznao pojavu stalnog širenja i njene rasprostranjenosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje, što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije – tvrde u saopćenju.

Shodno tome, obavještavaju porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti proizvodnja hljeba, svježih peciva i kolača i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda, da će kontrolne aktivnosti započeti 18. februara i provodit će se s većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine.

UIO BiH Foto: Avaz

Kako bi porezni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreznih obaveza, a samim tim i dobivanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju ih da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko uoče eventualne greške ili neevidentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmijenjene PDV prijave prije dolaska poreznih inspektora.

Izvor:Avaz.ba