Naslovnica Istaknuti članci Najdublji bazen na svijetu podjednako privlači sportiste i rekreativce

Najdublji bazen na svijetu podjednako privlači sportiste i rekreativce

Titulu je dobio jer ima dubinu od čak 45 metara, a nalazi se u Poljskoj

94

Najdublji bazen na svijetu otvoren je u decembru 2020. godine u poljskom gradu Mszczonowu, koji je od Varšave udaljen oko 45 minuta vožnje automobilom. Titulu je dobio jer ima dubinu od čak 45 metara.

DeepSpot ima volumen od 8000 kubnih metara. Namijenjen je za trening ronilaca pa je ispunjen zanimljivim stvarima – od podvodne špilje do manjeg potopljenog broda.

Grafički prikaz bazena dubokog 45 metara

Oni koji se ne usude zaroniti u to veliko umjetno plavetnilo mogu se prošetati podvodnim tunelom te uživati u nevjerojatnim prizorima okruženi roniocima.

Kompleks DeepSpot nudi različite programe za sportiste i rekreativce, a uključuje i hotel sa sobama koje imaju podvodni pogled na dubini od pet metara. Cijeli projekt gradio se oko dvije godine, a u njega je utrošeno oko 8,8 miliona eura.

DeepSpot je titulu najdubljeg bazena preoteo talijanskom bazenu Y-40 The Deep Joykoji je dubok 42,15 metara te otvoren u sklopu hotela Terme Millepini u mjestu Montegrotto Terme kraj Padove 2014. godine.

Pitanje je koliko će dugo zadržati tu titulu s obzirom na to da se na poluotoku Wirral u Merseysideu u Velikoj Britaniji planira graditi istraživački bazen po imenu Deep Abyss koji će biti dubok 50 metara. (AFP)